nieuws

Invoering Harmonized System 2017 nadert

Distributie 1305

Invoering Harmonized System 2017 nadert
De invoering van Harmonized System 2017 nadert

De World Customs Organization (WCO) lanceert op 1 januari het vernieuwde Harmonized System 2017 (HS). Dit is volgens softwareleverancier Descartes één van de belangrijkste platformen voor het drijven van internationale handel. Binnen het nieuwe Harmonized System 2017 dienen ketenspelers van verladers tot logistiek dienstverleners aangeraden hun tariefclassificatie te herzien.

Het Harmonized System 2017 is van toepassing op importeurs, exporteurs, producenten en logistiek dienstverleners. Het systeem is volgens Descartes de internationale standaard om goederen eenduidig te identificeren en het wordt eens in de vijf jaar aangepast op basis van veranderingen in de markt. Veel van de wijzigingen zijn het gevolg van milieu- en sociale aspecten, zoals het opvolgen en beschermen van vis- en houtsoorten en richtlijnen voor specifieke chemische stoffen.

Ruim tweehonderd veranderingen

Het systeem heeft volgens de softwareleverancier ingrijpende gevolgen voor internationaal zakendoen en precies daarom zegt Descartes zijn klanten te ondersteunen met softwaretools en advies. Harmonized System 2017 omvat bijvoorbeeld ruim tweehonderd veranderingen op het gebied van onder andere landbouw, chemie, hout, textiel, metaal, machines en transport. Alle landen moeten inspelen op de hervorming door hun lijst met tarieven en hieraan gekoppelde overheidsvoorschriften bij te werken.

Impact van Harmonized System 2017

Elk bedrijf moet zelf zijn artikelcodes, belastingtarieven en douanegegevens herzien en volgens Descartes zeker de bedrijven die deze gegevens in een ERP-systeem bijhouden. De database van deze bedrijven dient up-to-date te zijn zodra de verschillende douane-instanties de aanpassingen invoeren. Onjuiste tariefclassificaties en douanedocumentatie kunnen leiden tot vertragingen aan de grens of het betalen van de verkeerde invoerrechten en taksen. Harmonized System 2017 heeft volgens de IT-leverancier een grote impact op bedrijfsdata en zet bestaande processen en compliance-oplossingen onder druk. Bedrijven moeten de douanegegevens meerdere keren herzien, afhankelijk van het land en de handelsverdragen. De wijzigingen beïnvloeden tevens veel andere, nationale handelsovereenkomsten, wat bijkomende updates van bedrijfssystemen met zich brengt.

Voorbereiding

Door middel van een systematische voorbereiding zijn bedrijven in staat om de langetermijnefficiëntie te verbeteren met deze noodzakelijke aanpassingen. Descartes noemt het belangrijk dat bedrijven antwoord proberen te geven op belangrijke vragen, zoals: welke handelsgoederen, tarieven, ERP-systemen en databases worden door HS 2017 beïnvloed? Maar ook: hoeveel handelsovereenkomsten worden herzien en welke handelspartners – zoals leveranciers, transporteurs en tussenpersonen – hebben correcte douanedocumenten nodig? Op deze manier is ook in te schatten hoeveel tijd, geld en mankracht de implementatie gaat kosten.

Reageer op dit artikel