nieuws

Distributiewerkers stellen Albert Heijn ultimatum

Distributie

De distributiewerkers van Albert Heijn willen een betere cao. FNV Bondgenoten heeft de supermarktketen een ultimatum gesteld tot 14 maart om aan die eis te voldoen. Zo niet dan volgen acties in de distributiecentra.

Distributiewerkers stellen Albert Heijn ultimatum

Met die boodschap dreigde hoofdbestuurder Willem Noordman dinsdagmiddag voor het AH-hoofdkantoor in Zaandam. ‘Als de huidige leiding vergeet wie er bij AH werkt, dan wordt er straks helemaal niet meer gewerkt’,  aldus Noordman. FNV Bondgenoten en de distributiewerkers  voeren actie, omdat ze de constante druk op lonen en stijging van de werkdruk in de dc’s beu zijn. Joyce Mooring persvoorlichter FNV Bondgenoten: “Sinds 2010 is de werkdruk toegenomen, dat moet minder. Daarvoor is nog geen concreet plan aangedragen door Albert Heijn. Een andere belangrijk punt voor de bond is werkzekerheid.

Flexibele contracten

Albert Heijn kondigde in september een herstructurering aan van zijn distributie die begin 2015 klaar moet zijn. Het is de bedoeling om de versstromen uit te besteden aan logistiek dienstverleners. In de regionale dc’s gaat AH de houdbare stroom grotendeels mechaniseren, wat duizenden banen kost. Ook wil  FNV af van de flexibele contracten. In de distributiecentra van AH werkt de helft van het personeel als (vaak Poolse) uitzendkracht of op een tijdelijk contract. De uitzendkrachten mogen vijftig weken werken en moeten dan minimaal zes maanden weg. Mooring: “Er zijn mensen die al zeven jaar zonder vast contract werkzaam zijn. Die uitzendcarrousel moet stoppen.”

Doorgeschoten

Eerder op de dag kwamen kaderleden uit de distributiecentra van Jumbo, C1000 en AH samen in Amsterdam. FNV bestuurder Henk van de Kolk sprak de zaal toe. “Ook bij jullie is de hoeveelheid flexwerk totaal doorgeschoten. Die doorgeslagen flexibiliteit gaan we tot de wortel uitroeien. Want dc-medewerker is een mooi vak, dat moet een vaste baan zijn.’

20 overlegrondes

Albert Heijn en FNV Bondgenoten stoeien al maanden over een nieuwe cao. Albert Heijn deed eind januari, na twintig overlegrondes een eindbod aan de bonden. Het voorstel bevat een loonsverhoging van 1,75 procent per januari 2013 en eenzelfde verhoging per januari 2014. Daarnaast is er een werkzekerheidgarantie opgenomen en bouwt AH het aantal uitzendkrachten geleidelijk af. Ook start AH in 2013 een opleidingenfonds om de dc-medewerkers in de gelegenheid te stellen kennis en vaardigheden te verbreden. AH stelt daarvoor een budget van maximaal 1 miljoen euro per jaar beschikbaar.

Wegwerppersoneel

CNV is akkoord met het eindbod van Albert Heijn, FNV Bondgenoten niet. Naast meer zekerheid voor de vaste medewerkers en een betere positie voor uitzendkrachten eist de bond meer loon. De loonstijging (3,5 % over twee jaar) is afgewezen, want dat is volgens de bond ‘nog niet eens genoeg voor de inflatie’. Perswoordvoerder Mooring: “Wij gaan voor 2,5 procent per jaar.”

Reactie Albert Heijn

Volgens Albert Heijn misbruikt FNV Bondgenoten de cao-onderhandelingen voor andere doelen. “In twintig onderhandelingsrondes zijn over veel onderwerpen afspraken gemaakt, we doen een goed loonbod en bieden werkzekerheid”, stelt AH.

Reageer op dit artikel