nieuws

26 Vlaamse bedrijven starten met Lean and Green

Distributie

26 Vlaamse bedrijven starten met Lean and Green

In Vlaanderen zijn 26 bedrijven op initiatief van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) gestart met Lean and Green. De deelnemende logistieke dienstverleners en verladers worden door het VIL begeleid bij het verbeteren van hun energie-efficiëntie en reduceren van de CO2-uitstoot.

De deelnemende bedrijven, de Lean and Green koplopers, gaan de uitdaging aan om de energie-efficiëntie van hun logistieke activiteiten te verbeteren en de CO2-uitstoot binnen vijf jaar met minstens 20 procent terug te brengen. Het VIL coördineert het programma in Vlaanderen en ondersteunt en begeleidt de bedrijven in het uitwerken van een plan van aanpak. In juni van dit jaar startten de eerste 15 bedrijven met het VIL-project. Deze bedrijven ronden aan het einde van deze maand hun plan van aanpak af.

Mix van grote en kleine bedrijven
De nieuwe groep Lean and Green koplopers bestaat uit een mix van grote en kleine logistieke dienstverleners en verladers: Ambrogio, Ardo, Bridgestone Logistics Europe, Colfridis, Conway-The Convenience Company België, Envisan, European Food Transport, Fiege, Frigologix, Group Van Loon, Gyproc, HAVI Logistics, Holcim, Knauf, Makro Cash & Carry Belgium, Norbert Dentressangle Logistics, Rhenus Logistics, SITA Waste Services, TDL Group, Transport Joosen, Transport Lux, Transport Mervielde, United Biscuits, Van de Poel, Wauters Tanktransport en Withofs Transport. Met deze 26 bedrijven erbij staat de teller op 41 koplopers binnen dit project.

Verduurzaming van de logistiek
Alle Lean and Green koplopers werken een plan van aanpak uit met daarin de maatregelen die zij zullen inzetten om de CO2-doelstelling te bereiken, zoals het verduurzamen van wagenpark of magazijnen en het beter benutten van transport- en logistieke middelen. Een externe neutrale partij evalueert dit plan van aanpak en bij een positieve beoordeling ontvangen de bedrijven de Lean and Green award van het VIL. Met deze award laten bedrijven zien dat zij zich actief inspannen om hun logistieke proces duurzamer te maken.

Het programma Lean and Green werd in 2007 opgestart in Nederland onder de vleugels van de publiek private netwerkorganisatie Connekt. Het VIL sloot met Connekt een licentieovereenkomst voor de uitrol van het programma in Vlaanderen. Nederland telt inmiddels 250 Lean and Green winnaars. Zij besparen gemiddeld ongeveer 14 procent op hun CO2-uitstoot.

Lees ook:
Missie van Lean and Green is binnen
VIL start met Lean & Green in Vlaanderen
Positie 11 voor Nico Anten in Duurzame 100

Reageer op dit artikel