blog

Ontdek vandaag het transport van morgen

Distributie

Ontdek vandaag het transport van morgen
Richard Harris

‘Connected cars’ worden in rap tempo werkelijkheid. De simulatiestad M City wil de nieuwe ontwikkelingen nog sneller mogelijk maken. Wat kunnen we verwachten? Een blog van Richard Harris.

De meeste goederen voor productie en consumptie worden via de weg vervoerd. Zonder constante leveringen komen steden eigenlijk vrijwel tot stilstand. Waarom dit proces dan niet effectiever maken? Stel je eens voor dat je jouw vrachtwagen vraagt hoe je de file kunt vermijden of een botsing kunt voorkomen? Of dat je vraagt wanneer het eerstvolgende tankstation komt of een veilige parkeerplek voor een pitstop? Denk je eens in dat jouw vrachtwagen je real-time adviseert hoe je daar naartoe kunt rijden. Tegelijkertijd berekent de wagen je nieuwe aankomsttijd en reserveert hij het leveringstijdstip of afhaalmoment. Ik geloof dat dit de toekomst is en dat er op korte termijn een manier komt om nóg sneller en gemakkelijker van A naar B te komen.

Transformeer het vervoer
Want of het nu gaat om onze telefoons, huizen, steden en natuurlijk auto’s, de wereld raakt meer en meer verbonden. Technologie transformeert de wereld van nu. Verbonden voertuigen met een verbonden infrastructuur zullen transport naar een nieuw niveau tillen. En waarschijnlijk gebeurt dit sneller dan je verwacht.

Denk er eens over na, de beloofde auto’s van morgen worden vandaag werkelijkheid. Hoe ziet het transport er dan uit? Auto’s zijn verbonden met elkaar, met de infrastructuur en met tal van transactiesystemen zoals het automatisch betalen voor de parkeerplek. Je wordt automatisch naar de goede rijbaan geleid en het zoeken van een parkeerplek is niet meer jouw zaak maar dat van je voertuig. En wat als het verkeer real-time gemonitord wordt? Dat zou betekenen dat verkeersplanners het verkeer tot in de puntjes kunnen optimaliseren. Stilstaan voor een rood stoplicht terwijl er geen verkeer is, is dan definitief verleden tijd.

Deze innovaties gaan er komen en zullen de manier van transport drastisch veranderen. Niet alleen zullen ritten soepeler en efficiënter verlopen, maar ook leveringen en goederen worden gedurende de rit gemonitord. Hierdoor neemt de kans op verkeerde of onvolledige leveringen af. Kortom, dit zorgt voor een enorm groeipotentieel binnen de logistieke sector en verkleint bovendien de kans op ongelukken.

M City
Om dit zo snel mogelijk werkelijkheid te laten worden, werken het Mobility Transformation Center (MTC) van de universiteit van Michigan en partners (waaronder Xerox) samen aan de toekomst van stedelijke mobiliteit. Samen met het Amerikaanse ministerie van verkeer ontwikkelt het MTC een simulatiestad genaamd M City. Dit zal de grootste testomgeving ter wereld worden. M City gaat zoveel mogelijk lijken op een normale stad, met straten en stoepen, wegwerkzaamheden, verkeerslichten, vrachtwagens en geparkeerde auto’s en zelfs ook voetgangers.

Door te blijven ontwikkelen en te innoveren worden de voertuigen van morgen vandaag reëel. Voor je het weet stap je in je vrachtwagen en kun je de krant gaan lezen terwijl je veilig naar je volgende bestemming wordt gebracht. Dat maakt het werk eenvoudiger en bovendien een stuk leuker. Ik kan niet wachten!

Meer informatie over geconnecteerde voertuigen, zie dit filmpje.

Auteur: Richard Harris, director communications and marketing, International Transportation and Government bij Xerox

Reageer op dit artikel