artikel

Panasonic wil Europa veroveren met dunste robuuste handheld

Distributie 537

Panasonic wil Europa veroveren met dunste robuuste handheld
Marketing manager Jan Kämpfer legt uit waarom de FZ-T1 de 'sweet spot' van Panasonic invult

Panasonic introduceert deze zomer haar nieuwste rugged handheld, de Panasonic Toughbook FZ-T1. Dit apparaat met Android besturing, wat zo ongeveer net zo dun is als een iphone, is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van de moderne mobiele werknemer in werkomgevingen zoals retail, transport en logistiek. In augustus wil Panasonic met hun jongste loot de Europese markt op.

Het model FZ-T1 is een zogenoemd ‘mid range device’, een combinatie van een handheld, tablet en een smarthphone in één. De al bestaande FZ-N1 zit in een wat hoger segment en is meer bedoeld voor toepassingen in pakketbezorging. Panasonic, dat al tablets maakte voordat ze überhaupt populair werden bij bedrijven en consumenten, heeft naar eigen zeggen 67 procent van de markt in handen als het gaat om ‘rugged’ notebooks en 56 procent bij tablets. Voor handhelds is dat andere koek, daar heeft het bedrijf maar 1 procent van de markt. Het van oorsprong Japanse bedrijf is nog niet zo lang in Europa actief. “We zijn ‘the new kid on the block’”, zegt Jan Kämpfer, general manager marketing Europe, tijdens een persbijeenkomst in Cardiff waar de nieuwe handheld wordt gepresenteerd.

Dun design

De Panasonic FZ-T1-handheld heeft een dun design, op het dunste punt 13,1 mm, en weegt nog geen 240 gram. Het apparaat is daardoor erg gebruiksvriendelijk. Panasonic claimt dat het hiermee het dunste en lichtste rugged handheld op de markt heeft en wil ermee de Europese markt op waar tot nog toe spelers als Honeywell, Zebra, Datalogic en Handheld Group domineren.

Robuustheid

Vanaf 1,5 meter op beton laten vallen of in water of zand. De FZ-T1 kan dit aan en is ontworpen op basis van de militaire norm 810G, is stof- en waterafstotend volgens de IP68-norm en bestand tegen een val van hoogtes tot wel 1,5 meter. Bovendien heeft het apparaat de zogeheten ‘tuimeltest’ doorstaan en werkt het optimaal binnen een ruim temperatuurbereik van -10 tot +50 graden Celsius.

Hoe wordt de mate robuustheid bepaald?

Het niveau van robuustheid wordt aangegeven door de omgevingsspecificaties. De drie meest gebruikte normeringen zijn temperatuurbereik, MIL-STD-810F/G en IP. De norm over temperatuurbereikspecificaties bepaald het operationele temperatuurbereik waarin het apparaat in werking blijft.

MIL-STD-810F/G is een norm die opgelegd werd door het United States Army’s Developmental Test Command. Deze norm bestaat uit een reeks verschillende omgevingstesten waarmee wordt bekeken of apparatuur zal overleven in het veld.IP staat voor Ingress Protection. Een IP-codering wordt gebruikt om te specificeren in welke mate de elektrische elektronische apparatuur beschermd is tegen stof en vocht. Met andere woorden, het geeft aan hoe groot de stofdeeltjes zijn of de hoeveelheid vocht is die de behuizing zouden kunnen binnendringen en zo het apparaat kunnen beschadigen. Dit wordt bepaald door de internationale norm IEC 60529.

 

Lees ook: In 6 stappen naar de juiste handscanner

 

Geïntegreerde barcodescanner

De handheld is voorzien van een geïntegreerde barcodescanner, spraak- en datacommunicatie. In de logistiek kan het apparaat daarom prima worden ingezet bij voorraadbeheer en bijvoorbeeld het locatie scannen vanaf een heftruck bij replenishmentopdrachten. Door de handheld op een bijpassende gun grip te schuiven ontstaat een barcodescanner. Activatieknoppen zitten aan beide zijden van het apparaat, zodat de scanner zowel door links- als rechtshandigen goed kan worden gebruikt. Onderweg in een truck of auto misstaat het device ook niet. Er kan mee worden gebeld en genavigeerd en er kunnen diverse dockings worden geleverd. Chauffeurs kunnen klanten via de FZ-T1 de ontvangst van de order laten bevestigen. Achtergrondlawaai wordt onderdrukt zodat duidelijk communicatie mogelijk is.

 

 

 

“De handheld heeft een batterijduur van 12 uur”, aldus Kämpfer. “De batterij kan worden verwisseld zonder dat het apparaat hoeft te worden uitgezet. Via een dockingpin of micro usb aansluiting kan het device worden opgeladen, maar ook worden verbonden met andere schermen.” Ook heeft de handheld een camera van 8 megapixel aan de achterzijde, zodat documenten in een handomdraai kunnen worden gescand. De camera heeft ledverlichting zodat ook in het donker foto’s of scans kunnen worden gemaakt.

Om het beheer en de beveiliging te vergemakkelijken, is het apparaat compatibel met Panasonic COMPASS (Complete Android Security and Services) 2.0 dat is ontworpen om veilig met Android te kunnen werken.

 

Specificaties, prijs en beschikbaarheid

De Panasonic Toughbook FZ-T1-handheld met enkel wifi-connectiviteit zal in Europa vanaf augustus 2018 te koop zijn voor de adviesprijs van € 1.270. De versie met 4G spraak en data volgt vanaf september 2018, voor de adviesprijs van € 1.350. De Europese distributie verloopt via Scansource. Standaard krijgen de toestellen 3 jaar garantie mee. Vanaf begin 2019 is deze FZ-T1 bovendien leverbaar met een auto-range barcodelezer. Begin 2019 zal een gun grip voor het lezen van barcodes op grote afstand verkrijgbaar zijn.

Het apparaat is voorzien van het Android 8.1 Oreo-besturingssysteem, een Qualcomm quadcore Snapdragon-CPU, een 16 GB Flash-geheugen en een RAM-geheugen van 2 GB. Het device beschikt over een 5 inch scherm met beschermfolie en ondersteunt gegevensinvoer met 10 vingers. Hij kan worden gebruikt in de regen, met handschoenen aan of met een styluspen.

 

 

Agile supply chain

In het configuratiecentrum in Cardiff worden alle producten van Panasonic Toughbook voor de Europese markt geconfigureerd, 500 stuks per dag. Er is geen voorraad, het bedrijf heeft daarmee een agile supply chain. De producten worden op order in elkaar gezet. De onderdelen komen uit Japan. De harddisk installatie en de producten verder klantspecifiek inrichten en testen gebeurt in Cardiff. Ook customer service wordt vandaaruit aangestuurd. Reparaties worden ter plekke uitgevoerd.

 

Lees ook: Panasonic neemt een meerderheidsbelang in Zetes

 

Reageer op dit artikel