nieuws

FNV beschuldigt transporteurs weer van uitbuiting (video)

carrière & mensen 3602

De lonen, arbeidsomstandigheden en arbeidsverhoudingen in het transport voor de auto-industrie zijn schokkend slecht. Dit stelt FNV vast na eigen onderzoek bij diverse transporteurs en dienstverleners in binnen- en buitenland. De transporteurs ontkennen de aantijgingen.

FNV beschuldigt transporteurs weer van uitbuiting (video)

Uitbuiting, gesjoemel met tachografen en valse contracten. Daarvan beschuldigt FNV diverse transporteurs en logistieke dienstverleners die opereren in de auto-industrie. Overtreden van de wet lijkt de norm. Er wordt gefraudeerd met rij- en rusttijden en documenten over de hoogte van het loon worden op grote schaal vervalst. Onder druk van de auto-industrie worden cabines kleiner. Meer vracht meenemen lijkt belangrijker dan veiligheid aldus de vakbond.

Voor het onderzoek bezocht FNV verschillende parkeerplaatsen in verschillende landen,  is er gepost aan de poort van de auto- en vrachtautofabrikanten en is vertrouwelijk gesproken met transporteurs.

 

 

Nederlandse bedrijven

In de rapportage worden nadrukkelijk 4 bedrijven genoemd die het niet zo nauw nemen met de regels. Ook Nederlandse bedrijven. FNV beschuldigt De Rooy uit Son en Breugel onder meer van uitbuiting van Oost-Europese chauffeurs. ‘Op de “450 eigen trucks” rijden voornamelijk chauffeurs uit Roemenië, Oekraïne en Polen. De chauffeurs leven weken achter elkaar illegaal in te kleine cabines. De chauffeurs zijn vrijwel allemaal sociaal verzekerd in Polen, terwijl ze daar niet werken. In de Poolse arbeidscontracten zijn uurlonen opgenomen van 10 Poolse zloty (€ 2,33),’aldus de vakbond.

XPO en Waberer’s

Het Hongaarse bedrijf Waberer’s wordt beticht van postbus firma tactieken. De chauffeurs die de ritten uitvoeren van XPO hebben Roemeense arbeidscontracten, zijn sociaal verzekerd in Roemenië, maar rijden daar geen trucks. In werkelijkheid rijden de chauffeurs voor en vanuit XPO in Spanje. De chauffeurs leven maanden in hun cabines, krijgen Roemeense minimumlonen en zijn slecht verzekerd, stelt de vakbond.

Ewals bestrijdt berichtgeving

Ewals laat in een schriftelijke reactie zich niet te kunnen vinden in de conclusies van FNV. Ewals betitelt de kritiek als ‘onjuist.’ “Vaak werken chauffeurs door verschillende landen heen binnen onze internationale netwerkorganisatie, en wordt niet structureel in een enkel land gewerkt. Mocht dat wél het geval zijn, dan wordt het daar toepasselijk recht (en arbeidsvoorwaarden) gevolgd. Zoals aangegeven is deze werkwijze vooraf getoetst bij (lokale) adviseurs alsook bij brancheorganisaties(s), en voldoen wij aan de Europese detacheringsrichtlijn en/of de verschillende nationale afgeleide regelgeving daarop.”

Minimumloon ontduiken

Over de aantijging van het niet betalen van het wettelijk minimumloon zegt Ewals: “Verschillende toelages kunnen, afhankelijk van het werkgeversland, volgens de Europese –en/of lokale richtlijnen al dan niet (gedeeltelijk) worden meegerekend bij het minimum uurloon. Verschillende landen hanteren in hun onderscheidenlijke interpretatie van regelgeving binnen Europa dan ook verschillende criteria. Gelet op de complexiteit van de materie zouden we ons kunnen voorstellen dat bij navraag niet iedereen de relevante calculatiemethode kan reproduceren.”

45 uurs regeling

Ook de beschuldiging dat Ewals de rij- en rusttijden zou overtreden, spreekt de logistieke dienstverlener tegen: “In aanvulling op bestaande infrastructuur voor passende overnachtingen hebben wij zelf geïnvesteerd in extra faciliteiten die door chauffeurs kunnen worden gebruikt voor een goede lange- of kortere rust. Wij trachten te allen tijde de door ons ingezette chauffeurs, eigen en van door ons ingezette vervoerders, zo goed mogelijk te faciliteren om hun lange rust in veiligheid en met faciliteiten te kunnen nemen. Dit wordt ook door ons vergoed.”

Voor de hele toelichting van Ewals: zie pdf bijlage

De Rooy reactie

Ook de Rooy ‘herkent zich niet’in het geschetste beeld. “We herkennen ons niet in het door de FNV geschetste beeld van onze onderneming en hebben hen daarom eerder al om een feitelijke onderbouwing gevraagd. Deze hebben we tot op heden helaas nog niet mogen ontvangen”, laat het bedrijf schriftelijk weten.

Meer bedrijven op de korrel

FNV voert al jaren met en zonder succes actie tegen transporteurs die in hun ogen het niet zo nauw nemen met de wetgeving. Recent nog won de vakbond een hoger beroep tegen Ikea-transporteur Brinkman. Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die internationale ritten uitvoeren vanuit Nederland vallen onder afspraken uit de cao. Dat heeft het Gerechtshof in Leeuwarden bepaald in een langslepende beroepszaak tussen vakbond FNV en transportbedrijf Brinkman Trans Holland uit Emmen.

Mei vorig jaar verloor de bond nog een zaak tegen Van den Bosch. Logistieke dienstverlener Van den Bosch hoeft Hongaarse chauffeurs geen Nederlands loon te betalen. De Nederlandse arbeidsvoorwaarden in de zaak Van den Bosch gelden niet voor buitenlandse chauffeurs. FNV werd eerder in een vergelijkbare zaak met Vos Transport door het hof in het ongelijk gesteld. In een zaak tegen Farmtrans gebeurde het omgekeerde.

XPO laat weten dat het bedrijf zijn internationale transportactiviteiten uitvoert ‘in overeenstemming met de Europese transport regels en sociale wetgeving.’

 

Reageer op dit artikel