nieuws

FNV: Brinkman overtreedt massaal de wet

carrière & mensen 3469

FNV: Brinkman overtreedt massaal de wet

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft geen goed woord over voor de werkwijze van Brinkman Trans Holland uit Emmen, een van de transporteurs voor IKEA.

Dat blijkt uit inspectierapporten die in handen zijn van de vakbond. FNV heeft de stukken via een zogenoemde WOB procedure in handen gekregen.

Zware overtredingen

De ILT constateert zware overtredingen, aldus de bond. Zo houdt het bedrijf nauwelijks gegevens bij over rij- en rusttijden van chauffeurs. Waar dat wel gebeurt, zijn zware overtredingen te zien. ILT bevestigt dat FNV de stukken in handen heeft maar wil inhoudelijk niet reageren op de inhoud. “De conclusies laat ik aan FNV”, aldus een woordvoerder van ILT.

 

Lees ook
ILT verdenkt 400 transporteurs van oneerlijke concurrentie

 

Illegale cabbotage

Ook rijdt het bedrijf zonder transportvergunningen en is er sprake van schijnzelfstandigheid. Verder laat Brinkman volgens de FNV illegale cabotageritten uitvoeren, dat zijn ritten tussen twee punten binnen het ene land maar uitgevoerd door een bedrijf uit een ander land. “Als wij alle overtredingen van het bedrijf naast de boetecatalogus van de ILT leggen, zien we voor bijna een miljoen euro aan overtredingen”, zegt een woordvoerder van de bond.

 

Lees ook
FNV doet aangifte tegen IKEA-vervoerders

 

3 ontslagen medewerkers

Brinkman moest eerder dit jaar van de rechter drie ontslagen medewerkers weer in dienst nemen en met terugwerkende kracht loon uitbetalen. Volgens de FNV waren de drie eruit gewerkt omdat ze lid waren van de vakbond en omdat ze opkwamen voor hun rechten. Brinkman wilde niet reageren op de beschuldigingen.

 

Reageer op dit artikel