nieuws

Inspectiedienst slaat alarm: Stijgend aantal arbeidsongevallen ‘zorgwekkend’

carrière & mensen 6074

Inspectiedienst slaat alarm: Stijgend aantal arbeidsongevallen ‘zorgwekkend’
Heftruckongeval (gesimuleerd)

Het aantal arbeidsongevallen stijgt fors en de controle op eventuele misstanden staat onder druk. De hoogste baas van de Inspectiedienst SZW slaat alarm.

In 2016 vielen 70 dodelijke arbeidsslachtoffers, 19 meer dan het jaar daarvoor. Het aantal arbeidsongevallen steeg afgelopen jaar met 13 procent. “Dat is een trend die gekeerd moet worden,” Inspecteur-generaal Marc Kuipers van de Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie) maakt zich zorgen over de oorzaak en gevolgen van de stijging van het aantal arbeidsongevallen.

Schokkend aantal

Kuipers, de hoogst verantwoordelijke bij de Inspectie SZW, noemt het een ‘schokkend aantal’ dat 30-50 procent van de bedrijven in Nederland niet beschikt over een wettelijk verplichte risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). “Dat betekent dat de eigen verantwoordelijkheid onvoldoende wordt ingevuld. Bedrijven moeten daarmee aan de slag,” aldus Kuipers.

Houding bedrijven deugt niet

Hij doet zijn uitspraken in het televisieprogramma De Monitor dat zondag 3 september werd  uitgezonden. De verantwoordelijkheid voor veilig werken ligt volgens hem in de eerste plaats bij de bedrijven. “Maar we komen nog te vaak tegen dat bedrijven zeggen: “Als het economisch meezit heb ik geen tijd voor arbeidsveiligheid en als het economisch tegenzit heb ik er geen geld voor’. En die houding deugt niet.”

Veiligheidskeuringen stijgt

Een contradictie met de cijfers van de BMWT. Het aantal periodieke veiligheidskeuringen van magazijnen en materieel steeg in 2016 tot ruim 262.000 keuringen. Het overgrote deel (90%) van de veiligheidskeuringen werd uitgevoerd in de intralogistieke wereld waarbij mobiel intern transport (heftrucks), magazijninrichtingen en tractiebatterijen belangrijk zijn. Ook de eerste helft van dit jaar steeg het aantal keuringen weer.

Jaarlijks 4 doden door heftrucks

Hoewel exacte cijfers ontbreken (SZW kan die cijfers niet geven) , blijven ongevallen met heftrucks een probleem. Al jaren schommelt het aantal zware incidenten op 126 per jaar, met gemiddeld 4 doden. Dit jaar is het al zeker drie keer fataal misgegaan.

Recente ongevallen

Medio augustus kwam een 21-jarige man in Grootebroek (Noord-Holland) om het leven. Hij reed op een heftruck die op de Geerling door nog onbekende oorzaak kantelde. Medio juni kwam een Hema-medewerker om het leven toen zijn hoogwerker werd aangereden door een heftruck. Een ongeluk met een heftruck op een bedrijventerrein in Steenbergen kostte eind mei een 47-jarige man uit de gemeente Bergen op Zoom zijn leven.

Veiligste magazijn

Ondertussen gaan brancheorganisaties als EVO, Gezond Transport en BMWT met steeds meer ijver te werk om de veiligheid op de logistieke werkvloer te bevorderen.

Verkiezing Veiligste Magazijn 2018 van start

 

 

Reageer op dit artikel