nieuws

Prijswinnaar Auping kan succesvol veranderen

carrière & mensen 6135

Vier jaar had beddenfabrikant Auping nodig om de organisatie volledig te kantelen. Van produceren op voorraad naar volledig ordergestuurd zonder magazijn. Nu volgt de beloning: winnaar van de Nederlandse Logistiek Prijs 2016.

Prijswinnaar Auping kan succesvol veranderen

“Kennelijk zijn we een innovatief bedrijf en daar ben ik heel trots op”. Met die woorden nam operationeel directeur Harry Gruben de belangrijkste prijs van de VLM in ontvangst. Koninklijke Auping in Deventer mag zich als 32ste winnaar voegen in een aansprekend rijtje bedrijven van (hoofdzakelijk) Nederlandse bodem. Het familiebedrijf bestaat bijna 130 jaar, telt 320 medewerkers en heeft een jaaromzet van 75 miljoen euro.
Bekijk hier de livestream van de uitreiking op 10 november in het Inntel Hotel Rotterdam.

‘Beetje ingeslapen vijf jaar geleden’

In 2010 ging de organisatie op de schop. Dat was nodig, of zoals Gruben het met een kwinkslag zei: “we waren wat ingeslapen”. De wake-up call bracht het bedrijf er toe om op één van de drie locaties alle magazijnactiviteit uit te bannen en daar alle productie te centraliseren. Consequentie was honderd procent produceren op order. Wat vandaag wordt gemaakt, gaat er morgen uit.
“Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan”, vond juryvoorzitter prof. Jos van Hillegersberg. Hij nam na tien jaar het voorzitterschap over van Walther Ploos van Amstel. Hij wees er op dat veel producenten hebben gekozen voor lage lonenlanden. Auping (uiteindelijk) niet. “De innovatie zit met name in samenvoegen van complementaire oplossing op deelgebieden als inkomende logistiek, productie en uitgaande logistiek. Ook bedrijven met een lange historie kunnen succesvolle innovatieslagen maken. Auping is daarvan het bewijs”, aldus Van Hillegersberg.

Meest duurzame, verbouwde fabriek

Gruben betrok in zijn dankwoord het gehele team, dat de verandering tot stand had gebracht. “Ons hele business model is veranderd en daarmee ook onze processen. We hebben gekozen voor een integrale aanpak, inclusief duurzaamheid, zodat we nu beschikken over de meest duurzame verbouwde fabriek van Nederland. Ook daar zijn we trots op. De mensen hier op het podium hebben leiding gegeven aan de veranderingen om te komen tot een lean organisatie. We hebben heel veel van elkaar geleerd door elkaar ook echt aan te spreken. Er waren ook moeizame momenten.”

Toelichting op Summit Ketenregie

Tijdens de Summit Ketenregie op 23 november geeft logistiek manager Arno van Ingen meer toelichting over de vernieuwingen bij Auping. Dan zal het gaan over het aansturen van de keten, het switchen naar leveranciers dichterbij de fabriek en de speciaal ingerichte hub waar logistiek dienstverlener Veenstra|Fritom de inkomende goederen ontvangt en klaar zet voor de fabriek.

Lees ook het uitgebreide verhaal over Auping

In het novembernummer van Logistiek vertellen Harry Gruben en Arno van Ingen uitvoerig over de veranderingen die hebben geleid tot de Nederlandse Logistiek Prijs 2016. Vraag nu een gratis proefexemplaar aan.

 

Reageer op dit artikel