artikel

Logistieke leger goeroe zwaait af

carrière & mensen 3552

Hans Damen, brigadegeneraal en voorvechter van logistiek, neemt afscheid van Defensie. Damen maakte zich vele jaren succesvol hard voor de samenwerking tussen het leger en de burgermaatschappij. “Waarom? We kunnen niet zonder elkaar.”

Logistieke leger goeroe zwaait af
(C) Roel Dijkstra / Joep van der Pal Den Haag - generaal Hans Damen neemt afscheid

Na veertig jaar zwaait brigadegeneraal Hans Damen af bij Defensie. De man die in 1979 begon als cadet van de Militaire Administratie op de
Koninklijke Militaire Academie (KMA) klom op tot brigadegeneraal. Logistiek speelde een belangrijke rol in zijn carrière.

Waarom vertrek je?
“Ik krijg functioneel leeftijdsontslag zoals dat heet. Die ligt voor mijn generatie op 58,5. Je hoeft hier geen gebruik van te maken; je mag verlengen. Ik doe dat niet, ik heb lang genoeg gediend en er zit ook een ethisch kantje aan. Als ik blijf kan een kolonel geen generaal worden en een luitenant-kolonel geen kolonel. Kortom: ik wil anderen niet in de weg zitten. En veertig jaar is een mooie periode geweest.”

Hoe ben je begonnen?
“Ik begon veertig jaar terug op de KMA op de militaire administratie. Ik heb dat werk een aantal jaren met veel plezier gedaan. Tot ik naar de Hogere Militaire Vorming ging, ons management development programma, en besefte dat ik destijds niet alleen het leger in wilde om een goede boekhouder te worden. Na die opleiidng wilde ik het veld in, maar kwam door verschillende omstandigheden in 1994 terecht bij de denktank van de landstrijdkrachten onder generaal Couzy.

 

(C) Roel Dijkstra / Joep van der Pal

 

Een jaar later werd ik secretaris van Couzy. Dat was een boeiende en heftige tijd natuurlijk met de val van Srebrenica en in 1996 de Herculesramp. In 1997 heb ik de stap gemaakt naar logistiek. Ik werd bevorderd tot luitenant-kolonel en ben G4 geworden van de divisie die we toen hadden. Als hoofd van een sectie van 55 personen was ik verantwoordelijk voor de planning en coördinatie van de bevoorrading, het transport, het onderhoud en de geneeskundige verzorging van alle parate landmachteenheden onder vredes- en operationele omstandigheden. Dit heb ik twee jaar gedaan. Pas sinds 2007 ben ik vol bezig geweest met logistiek.”

Logistiek heeft je altijd geboeid. waar komt die passie vandaan?
“Logistiek is bij Defensie breder dan alleen dozen schuiven en vrachtwagens rijden. Personeelszorg, bevoorrading, huisvesting en voeding zitten daar onder meer ook in. Kortom: een breed takenpakket dat mij altijd heeft geboeid. Logistiek is ook altijd voor het ‘echie’. Logistiek is essentieel, onze life line, en daar kun je niet mee rotzooien. Dat organiseren spreekt mij aan.”

 

Hans Damen (58)Sinds 2018 was Damen brigadegeneraal; leider van de defensiebrede Taskforce Logistiek, Defensiestaf. Belangrijkste taak: het logistiek (opnieuw) mogelijk maken van grootschalige militaire operaties.

Vanaf 2014 was hij als directeur Materieel en Diensten, Landmachtstaf verantwoordelijk voor de totale (materieel-)logistiek van de landmacht. Twee jaar daarvoor was hij Commandant Materieellogistiek Commando Land.

 

Waarom maakte je je hard voor de samenwerking tussen het leger en de burgermaatschappij?
“Na de val van de muur in Berlijn werd logistiek binnen Defensie ingehaald door burgerlogistiek omdat wij vooral bezig waren met reorganiseren. In 2007 waren alle contacten met de burgermaatschappij verloren gegaan. Toen hebben collega Jan Broeks en ik bewust die contacten weer nieuw leven ingeblazen, want we kunnen niet zonder. Je kunt namelijk nooit alle vrachtwagens hebben die je nodig hebt in geval van een echte oorlog. En de mensen die het moeten doen heb je ook niet. We werken nu in een pilot samen met logistieke dienstverleners (DSV, Jan de Rijk Logistics, Nijhof-Wassink en Van der Vlist wisselen kennis, mensen en materieel uit met Defensie, red.) We willen dit nu vastleggen in vaste contracten.”

Waar ben je het meest trots op?
“Ik ben vooral trots dat ik aan de wieg heb mogen staan van de samenwerking tussen Defensie en het bedrijfsleven. We zijn in 2011 begonnen bij de landmacht met onderhoudsbedrijven en logistieke ondernemingen. Tegenwoordig is deze aanpak beleid voor heel Defensie.”

Hoe staat defensie en specifiek de landmacht er voor op logistiek gebied?
“We gaan langzaam vooruit. Gebrek aan (reserve)onderdelen is geen issue meer. Wel hebben we te kampen met personeelstekorten. Dat is dan ook een belangrijke prioriteit. We moeten mensen binnenhalen en binnenhouden. Daarnaast moeten we het SAP-systeem nog beter benutten, zodat we nog beter en slimmer van de data die binnenkomt informatie kunnen maken. Daarnaast moeten we de samenwerking met het bedrijfsleven verder uitbouwen.”

Reageer op dit artikel