artikel

Erik Mulder: van FC Groningen naar de logistieke sector

carrière & mensen

Erik Mulder: van FC Groningen naar de logistieke sector

Erik Mulder begon op 1 april als CFO bij de Lubbers Transport Group in Schoonebeek. Daarvoor was Mulder financieel directeur bij eredivisieclub FC Groningen. De switch naar de logistieke sector is opmerkelijk, maar Mulder zelf vond het na veertien jaar FC Groningen welletjes en hoog tijd voor iets totaal nieuws.

“Die kent een voorgeschiedenis. In de zomer van 2011 heeft FC Groningen vlak voor het sluiten van de transferwindow topscorer Tim Matavz verkocht aan PSV. Na die transfer stond alles financieel gezien goed op de rit bij de club. Ik had dit werk bij FC Groningen met veel plezier veertien jaar gedaan maar ik realiseerde mij dat het tijd werd voor iets anders. Eind november benaderde Ronald Lubbers mij of ik CFO wilde worden bij de Lubbers Transportgroep.”

Is toch een wereld van verschil voetballerij en logistiek?
“Daar was ik mij van bewust dus ik heb mij eerst een week verdiept in het bedrijf en de branche. Daar werd ik wel enthousiast van. Bovendien ben ik iemand die graag in nieuwe dingen wil stappen. Ook merkte ik dat ik het bedrijf beter wil begrijpen om het vervolgens financieel naar de hand te zetten. Voor de kerst hebben we mijn transfer naar Lubbers rondgemaakt. Er zit uiteraard een wereld van verschil in het voetbalbedrijf FC Groningen en het bedrijf waar ik nu werkzaam ben. Een voetbalclub is van de hele samenleving, een dynamische omgeving waar iedere dag wel wat gebeurt. Dat was even een omslag omdat het bedrijfsleven een hele andere dynamiek kent en minder te maken heeft met bijvoorbeeld de media.”

Zijn er raakvlakken tussen beide sectoren?
“Op financieel vlak zeg ik altijd en dat geldt ook voor de Lubbers Transport Group ‘debet is credit’. Dat was in de voetbalwereld niet anders op financieel administratief gebied. De business waar ik nu in zit is heel anders en daar ben ik mij nu aan het invreten. Ik kan nu al vaststellen dat ik respect heb voor de mensen van de Lubbers Transportgroep  voor de wijze waarop zij logistieke processen organiseren om iets van A naar B of C te krijgen met de daaraan gekoppelde – in mijn ogen – ongekend hoge kwaliteitsnormen.”

Wat zijn de uitdagingen bij Lubbers?
“Het interessante aan deze functie is dat Lubbers in zeven landen actief is en een uitstekende reputatie heeft in de gas- en olie industrie. Uitdaging voor mij is om de vestigingen in de verschillende landen met elkaar te verbinden. Bovendien willen we nog betere en snellere managementinformatie genereren. Daar valt een slag te maken binnen Lubbers. Bovendien willen we binnen de groep een aantal zaken centraler regelen. Denk daarbij aan financieringen, investeringen en taxplanning. Dat werd tot nu toe decentraal gedaan door de vestigingen. Door deze zaken juist centraal aan te sturen kunnen we uiteindelijk meer geld verdienen. Daarnaast wil ik mijn steentje bijdrage om de organisatie verder te laten groeien.”

 


Dit artikel is al eerder gepubliceerd in Logistiek Magazine.

Reageer op dit artikel