Over niet al te lange tijd gaat Schuurman Schoenen zijn magazijncapaciteit in Neede fors uitbreiden. Dat is hard nodig, want in het huidige magazijn is amper meer ruimte voor extra schoenendozen. In aanloop naar de vurige gewenste uitbreiding is de schoenenretailer alvast begonnen om het outboundproces deels te automatiseren met autonome orderpickrobots van Magazino.
Arjan Schuurman, derde generatie aan het hoofd van Schuurman Schoenen, zag zijn familiebedrijf de afgelopen jaren razendsnel groeien. Ook de toekomst ziet er rooskleurig voor de schoenenretailer die in het oosten en het midden van land in totaal 46 schoenenwinkels heeft. Die combinatie van zowel groei in fysieke winkels en online zorgt ervoor dat het huidige magazijn in Neede bijna letterlijk uit zijn voegen barst.
Extra magazijnruimte
Schuurman: “We komen op dit moment capaciteit tekort, met name in de opslag. We hebben het pand van onze buren – dat nu nog leegstaat – aangekocht. Onze huidige magazijn en dat pand willen we met elkaar verbinden, waardoor we naar verwachting medio volgend jaar 6.300 vierkante meter extra magazijnruimte erbij hebben.”
VIDEO – Hierom koos Schuurman Schoenen voor de pickrobot van Magazino
Dat vooruitzicht biedt Schuurman ook de mogelijkheid om processen te robotiseren. “Dat is noodzakelijk omdat onze magazijnruimte dusdanig omvangrijk gaat worden dat looplijnen langer worden, waardoor onze mensen in het orderpickproces te lang onderweg zijn. Dat is ook de reden dat we nu alvast zijn begonnen met deze automatiseringsslag zodat we kunnen leren hoe het is om samen te werken met een robot. De ervaring die we nu doen, biedt ons de mogelijkheid om vervolgstappen te maken naar onze nieuwe magazijnuitbreiding.”

Wat ook meespeelde om te robotiseren is volgens Schuurman het veranderende consumentengedrag in met name de afgelopen jaren.
Als we op dezelfde voet blijven doorgaan dan lopen we uiteindelijk vast in onze business ”
“Daarom zijn we ons gaan heroriënteren op onze processen, vooral ook omdat we zagen dat als we met onze processen op dezelfde voet zouden doorgaan, we uiteindelijk vastlopen in onze business op zowel logistiek als commercieel vlak. Robotisering was daarbinnen voor ons dan ook een hele logische stap. Het stelt ons in staat om onze mensen de werkzaamheden te laten doen, waar ze goed in zijn en de handelingen – waar met name veel herhaling in zit – te automatiseren met de inzet van robots.”

De robotisering waar de schoenenretailer nu mee aan het testen is, vormt de opmaat naar een volledig geautomatiseerd (orderpick)proces. Schuurman zegt hierover: “We hebben in dit traject ook gekeken naar een goods-to-person oplossing, maar die heeft als nadeel dat je bij veel van dit soort systemen nog altijd mensen nodig hebt om de overslag te doen. We hebben bij de selectie vooral gekeken naar een oplossing waarbij vanaf het moment dat een product is ingeklaard en op de sorteerband ligt, we deze niet meer hoeven aan te raken tot het moment van outbound.”

Volgens Elco Olde Klieverik, logistiek manager bij Schuurman Schoenen, is er binnen de organisatie lang nagedacht op welke wijze de magazijnprocessen kunnen worden versneld en dat de keuze op de Toru orderpickrobot van Magazino in een stroomversnelling kwam na een referentie bezoek aan het dc van Asics in Krefeld. “Daar raakten we dusdanig gecharmeerd van deze robot dat we erin zijn gaan investeren. We zetten nu vier robots in. Het belangrijkste voor ons is om de klant zo goed mogelijk te bedienen. Dat wil uiteraard iedereen, maar voor ons begint dit proces eigenlijk al bij de inbound van onze artikelen en bij het uiteindelijke picken. Uitgangspunt is dat de ‘Toru’s’ de artikelen picken en dat we ervoor zorgen dat de klant zijn of haar order bijna volledig geautomatiseerd thuis krijgt afgeleverd.”

In de korte periode dat Schuurman aan de slag is met de de orderpickrobots heerst er bij Olde Klieverik tevredenheid, maar hij voegt daar gelijk aan toe dat er dingen ook beter kunnen. “Dat heeft deels te maken met de software en deels met de routering. We zijn in deze opstart al bezig met optimalisaties. Ook hebben we aandachtspunten waarmee we de robots op een andere manier willen inzetten dan dat Magazino tot op heden gewend is. Dat zijn we nu aan het finetunen met onze mensen en met assistentie van Magazino. Zo willen we er naar toe dat de robots 40 stuks per uur kunnen picken, maar het streven is dat we dit aantal dusdanig doorontwikkelen dat we er vijf extra picks aan toe kunnen voegen en bij volledige optimalisatie naar 55 tot 60 per uur.”
Kinderziektes
Om dit aantal te bereiken zullen er volgens Olde Klieverik nog een aantal kinderziektes overwonnen moeten worden. “We merken bijvoorbeeld dat de robots gevoelig zijn voor omgeving waarin ze actief zijn. Dan doel ik onder andere op de conditie van de vloer die hobbelig is op sommige plekken in het magazijn. Denk ook aan de sluiting van de deur van de robot die niet helemaal aansluit.” Ook hebben de robots moeite met het vastgrijpen van bepaalde type dozen. “Een mooie fancy schoenendoos met bijvoorbeeld een verticale deksel is nog lastig. We zijn positief, maar er zijn nog genoeg uitdagingen met name waar het gaat om het vastpakken van de dozen door de zuignappen van de robot. Laat onverlet dat de ROI van deze robots aantrekkelijk en daarbij komt dat ze relatief eenvoudig zijn in te passen in een bestaande magazijnsituatie.”

In deze beginfase worden de robots dan ook bewust voornamelijk ingezet voor het outbound pickproces. Olde Klieverik legt uit: “Het gaat daarbij om het picken van artikelen vanuit een stelling die vervolgens door de robots in een pickkar worden gezet. Dat is de basis waarmee we aan de slag gaan.”
Volgende stap is dat Schuurman het verplaatsen van de pickkarren – die nu nog handmatig naar de rollenbaan worden gebracht – ook gaat automatiseren.

Dat betekent niet dat de schoenenretailer in de toekomst minder mensen hoeft in te zetten in het magazijn, benadrukt Schuurman. “We willen als bedrijf blijven groeien. Dat houdt in dat we in het aantal medewerkers gelijk zullen blijven, maar dat tegelijkertijd de hoeveelheid handelingen alleen maar zal toenemen. We zitten nu vooral in de optimalisatiefase als we die hebben doorgevoerd dan kan de productiviteit van de robots flink worden opgevoerd. Als de nieuwbouw eenmaal klaar is dan verwacht ik dat we uiteindelijk twaalf robots kunnen inzetten.”