Amazon koopt Belgische magazijnrobotbouwer

Amazon koopt het Belgische bedrijf Cloostermans en investeert daarmee in automatisering van zijn supply chain. Cloostermans uit het Oost-Vlaamse Hamme is gespecialiseerd in het bouwen van magazijnrobots die pallets en andere zware objecten verplaatsen.
Amazon biedt de 'basissoftware' voor het gebruik van robots nu aan iedereen aan.

Daarnaast produceert Cloostermans ook robots die pakketten klaarmaken voor verzending. Met deze acquisitie wil Amazon volgens eigen zeggen ‘het toepassen van magazijnrobottechnologie naar een hoger niveau opschalen. Bovendien wil de Amerikaanse techgigant met de nieuwste aankoop iets doen aan het alsmaar oplopende personeelstekort in zijn magazijnen, wat niet alleen het geval is in thuisland de VS, maar ook in Europa.

Cloostermans stopt met klanten

Amazon maakt al langer gebruik van Cloostermans’ producten en is een van zijn grootste klanten, meldt het Financieele Dagblad (FD) dat zich baseert op berichtgeving van de toonaangevende Amerikaanse website TechCrunch. Bij het Vlaamse bedrijf, dat voornamelijk in de luwte opereert omdat veel projecten vertrouwelijk zijn, werken rond de 200 mensen, die nu in dienst komen van Amazons Europese Global Robotics-afdeling. Volgens TechCrunch zal Cloostermans zijn overige klanten bedienen tot het einde van hun contract, wat waarschijnlijk betekent dat de contracten daarna niet worden verlengd.

Goedkeuring overname

Cloostermans was, zo meldt de Belgische zakenkrant De Tijd, vorig jaar goed voor 30 miljoen euro omzet en iets meer dan 274.000 euro nettowinst. De deal moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders. Verwacht wordt dat de overname – waar geen financiële details van bekend zijn gemaakt – in oktober is afgerond.

Amazon lanceerde Proteus

Amazon investeert de laatste tijd fors in magazijnrobottechnologie. De e-commerce gigant opende in Europa al meerdere onderzoekscentra en lanceerde dit jaar onder andere Proteus, een volledig autonome robot die zelfstandig pakketten kan vervoeren in warehouses.