Geodis breidt uit: twee extra magazijnen en investering in mobiele pickrobots

Geodis moet in Nederland alle registers opentrekken om de e-commerce groei van retailklanten te kunnen bijbenen. Daarom neemt de logistiek dienstverlener in Almere en Venlo twee extra magazijnen in gebruik, waar ook autonome mobiele robots worden ingezet.
Delen:
Om de e-commerce groei van retailklanten te kunnen bijbenen heeft Geodis recent in Almere extra magazijnruimte in gebruik genomen van 17.000 vierkante meter. Binnenkort volgt er volgens de logistiek dienstverlener nog een nieuw magazijn van 9.000 vierkante meter in Venlo.

Het nieuwe magazijn van Geodis in Almere is 17.000 vierkante meter groot en het warehouse in logistieke hotspot Venlo is 9.000 vierkante meter. Deze laatste opslaglocatie is noodzakelijk omdat de bouw van een 130.000 vierkante meter grote logistieke campus op Trade Port Noord, waarvan de bouwstart staat gepland voor eind dit jaar. De oplevering van dit mega-distributiecentrum is pas eind 2023.

Geodis: inzet autonome mobiele robots

Geodis heeft afgelopen november al het nieuwe magazijn geopend in Almere. De opening van het tweede magazijn in Venlo is nog in voorbereiding. Dit pand zal naar verwachting de komende weken in gebruik worden genomen. De logistiek dienstverlener verwacht dat verdeeld over beide magazijnen er 40 tot 50 nieuwe arbeidsplaatsen worden gecreëerd. De nummer 27 in de Top 100 Logistiek Dienstverleners wil dit jaar nog in beide sites autonome mobiele robots (AMR’s) van Locus Robotics inzetten ter ondersteuning van het orderpickproces.

E-fulfilment: dit is het dit zijn de feiten


E-fulfilment. Wie zijn de spelers, waar liggen de grootste uitdagingen en hoe kun je die aanpakken? Analyse, achtergrond en praktische oplossingen over misschien wel de snelst groeiende tak in de logistieke sector.

Zo staat het ervoor >>>

Minder grote loopafstanden

De AMR’s moeten ook de fysieke belasting van orderpickers verminderen. De robots elimineren volgens Geodis de noodzaak voor magazijnpersoneel om orderpickkarren te trekken. Ook hoeven orderpickers door de inzet van deze robots in het magazijn minder grote loopafstanden af te leggen. De Franse logistiek dienstverlener heeft op dit moment in Almere op logistiek bedrijvenpark Stichtsekant al enige jaren de beschikking over een retail warehouse van 16.000 vierkante meter, waar onder andere klant Prénatal is ondergebracht. Met dit nieuwe magazijn wordt de capaciteit in de huidige Logistieke Hotspot nummer 6 van Nederland verdubbeld.

Groei door pandemie

Mark van den Assem, managing director van Geodis in de Benelux, laat weten dat de uitbreiding in Nederland nodig is omdat door de pandemie veel van de huidige klanten sneller zijn gegroeid dan verwacht. “Daarnaast geeft de uitbreiding ons ook de ruimte voor nieuwe klanten.

Snelle groei omnichannelklanten

In een interview vorig jaar november met Logistiek kondigde Van den Assem (foto onder) al aan dat Geodis op korte termijn fors wil uitbreiden in Nederland vanwege de snelle groei die met name (omnichannel) retailklanten op dit moment doormaken. “ING meldt dat de retail in Nederland in 2020 met 6 procent is gegroeid en in 2021 met nog eens 1,5 procent. Vooral bedrijven met een omnichannel-aanpak verwachten hun omzet verder te kunnen vergroten”, stelt Van den Assem vast. “Om deze retailers te voorzien van een logistieke oplossing voor de lange termijn, met zowel een hoog serviceniveau als efficiëntie, was extra magazijnruimte noodzakelijk.”

Marc van den Assem (general manager Geodis Benelux): “Extra magazijnruimte in Nederland was noodzakelijk omdat een aantal (omnichannel) retailklanten op korte termijn fors willen uitbreiden.”

Beide magazijnen Breeam-gecertificeerd

De twee magazijnen hebben een Breeam ‘Good’ duurzaamheidscertificering. Geodis beschikt in Nederland volgens eigen zeggen nu bijna  over 220.000 vierkante meter magazijnruimte, verdeeld over Venlo, Amsterdam, Almere en Rotterdam.