ERP-flop kost medicijngroothandel 180 banen

Een mislukte ERP-implementatie heeft ervoor gezorgd dat medicijngroothandel Pluripharm uit Alkmaar noodgedwongen 180 van de circa 480 arbeidsplaatsen heeft moeten schrappen. Het bedrijf kwam vorig jaar in grote problemen toen bij de implementatie van de software van JD Ewards fouten ontstonden in het voorraadbeheer waardoor patiënten soms wekenlang moesten wachten op essentiële medicijnen.

Gevolg van deze ERP-flop was dat eind vorig jaar een groot deel van de klanten is weggelopen bij Pluripharm uit Alkmaar, meldt het Financieel Dagblad (FD) afgelopen vrijdag. Het bedrijf moet volgens het FD –  dat zich baseert op een uitgelekte interne memo – snel inkrimpen om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen. Ook neemt het bedrijf per februari afscheid van algemeen directeur Jan Dirk Jansen, bevestigt een woordvoerder aan de zakenkrant.

Voorraadbeheer is weer op orde

Gevolg van de mislukte ERP-implementatie was dat er – samen met sectorbrede tekorten- rond de tachtig van de tweehonderd apotheken Pluripharm in januari hebben verlaten, zegt directeur farmacie Léon Tinke in een toelichting aan het FD. Inmiddels heeft het bedrijf het voorraadbeheer weer op orde. Ook meldt het farmaciebedrijf in een persbericht afgelopen donderdag dat een partnerschap is gesloten met de Deense leverancier Abacus Medicine, dat eigen importen verzorgt. Daarmee is de stabiliteit qua logistiek en financiën gegarandeerd. “Een fusie is op dit moment niet aan de orde”, zegt Tinke.

Lees ook:

Nieuwe bedrijfssoftware kopen? Zo voorkom je kostbare missers

Gedwongen reorganisatie

In hetzelfde persbericht geeft Pluripharm toe dat 2018 een moeilijk jaar was als gevolg van de leveringsproblemen die ontstonden bij de implementatie van een nieuw ERP-systeem, waardoor het bedrijf genoodzaakt was een reorganisatie door te voeren.

Problemen door omvangrijke overname

Naast het mislukte ERP-avontuur speelt ook mee – zo schrijft het FD – dat Pluripharm zich lijkt te hebben verkeken in de overname van farmaceutische groothandelaar Distrimed in 2016, waarmee het bedrijf in één klap verdubbelde in omvang. Distrimed uit Baarn moest van de mededingingstoezichthouder ACM afgestoten worden door eigenaar Mediq. De combinatie van Pluripharm en Distrimed distribueerde vorig jaar nog zo’n tweehonderd apotheken en tientallen ziekenhuislocaties, tussen de 10 procent en 15 procent van de totale markt. Het bedrijf had over 2017 een bedrijfsresultaat van ruim 3 miljoen euro op 480 miljoen euro omzet, zo blijkt uit het jaarverslag.

Terug bij af door mislukt IT-systeem’

Tinke spreekt in het FD over een sector met heel grote omzetten en smalle marges. “Het is cynisch dat jeinvesteert in enorme groei, onder meer via de aanschaf van zo’n IT-systeem, en dat zoiets vervolgens leidt tot klantverloop. Eigenlijk zijn we in die zin terug bij af.” De gewraakte bedrijfssoftware is afkomstig van JD Edwards, een dochter van Oracle. Het is gedurende twee jaar uitvoerig getest, maar bleek na de ingebruikname toch fouten te bevatten. FD meldt dat Pluripharm geen plannen om Oracle daarvoor aansprakelijk te stellen.

‘ERP implementatie duurde veel te lang’

WMS-expert Jeroen van den Berg hekelde vorig jaar augustus in zijn blog: Zes beruchte ICT ‘fuck-ups’ in mislukte ERP implementatie onder andere de lange implementatieduur naar aanleiding van een interview dat voormalig directeur Jan Dirk Jansen had met de Volkskrant. Van den Berg stelde in zijn blog: “De implementatie bij Pluripharm heeft twee jaar geduurd. Dat is veel te lang. Het is onmogelijk om zo lang gefocust aan een project te werken. Het geheel is niet meer te overzien en de gezonde spanning verdwijnt. Bovendien zijn de uitgangspunten die aan het begin van het project golden, tegen het eind alweer achterhaald. Projecten zouden niet langer dan een jaar mogen duren, liefst een halfjaar, met een duidelijke kop en staart. Dat dwingt mensen om te focussen op de essentie en snel beslissingen te nemen. Alles wat niet binnen de scope past, komt in een vervolgproject aan bod of is wellicht toch niet zo belangrijk als gedacht.

Reorganisatie eind deze maand afgerond

Door de mislukte ERP-implementatie zijn gedwongen ontslagen  onontkoombaar bij Pluripharm dat recent overleg heeft gevoerd met uitkeringsinstantie UWV en de vakbonden om de afvloeiingen in goede banen te leiden. Eind deze week moet reorganisatie al voltooid zijn.