Pakketbezorgers PostNL breiden acties uit

In navolging van gisteren voeren zelfstandige pakketbezorgers van PostNL opnieuw actie. Dit keer wordt gestaakt bij zo’n tien depots.

De onrust onder de zelfstandige pakketbezorgers van PostNL is nog lang niet voorbij. Integendeel: ‘de impact verdubbelt’, stelt Maurice Jacobs van Subcopartners, eigen vakbond voor ZZP pakketbezorgers tegenover Logistiek.nl.

Tien depots

Volgens de bestuurder van Subcopartners wordt er vandaag actie gevoerd bij zo’n tien depots in Nederland. Na depots in Amsterdam, Utrecht, Ridderkerk, Almere en Goes komen daar vandaag Breda, Eindhoven, Den Bosch, Amersfoort en Den Haag bij. Hoeveel zelfstandige pakketbezorgers staken is niet bekend.

Jacobs ontkent dat er blokkades zijn en worden opgeworpen door de actievoerders: “In sommige gevallen misschien obstructies, maar iedereen die wil werken, mag werken.”

Aanbod PostNL

De staking door zelfstandige pakketbezorgers van Post NL, onder leiding van Subcopartners, eigen vakbond voor ZZP pakketbezorgers,  begon maandag, een dag nadat het postbedrijf alle zelfstandige pakketbezorgers een aanbod heeft gedaan, na onderhandeling met FNV, om in dienst te komen of om als ondernemer tien procent meer te verdienen dan op dit moment.

Geen angst

Het aanbod gaat veel zelfstandigen niet ver genoeg. Ze  hebben veel vaste lasten, zoals hun bestelbus en de vergunning daarvoor. Ze willen een minimaal uurtarief van 30 euro. Ook eisen ze een maximaal 8-urige werkdag in een normaal werktempo en een vervoersovereenkomst van vijf  jaar. Jacobs: “We willen niet langer in angst leven om er ieder moment er uit te worden gegooid door PostNL.”

Jacobs zegt door te gaan met de acties zolang PostNL geen stap in de richting van Subcopartners zet. De vakbond van zzp pakketbezorgers heeft zo’n vijfhonderd leden.

Vertraging

De acties hebben gevolgen voor de leveringen. PostNL laat op zijn website weten twintig procent van de pakketten niet te kunnen bezorgen. De vertraging kan oplopen van één tot meerdere dagen.

Lees ook: ‘Zzp’er PostNL verdient minder dan minimumloon’