nieuws

Decathlon vestigt distributiecentrum (bijna) definitief in Tilburg

Warehousing 7235

De Franse sportketen Decathlon vestigt een nieuw groot Nederlands distributiecentrum in Tilburg. Dit bevestigde directeur Adriaan Molenschot van HVBM Vastgoed, dat het dc gaat ontwikkelen, tijdens de Summit Logistieke Hotspots afgelopen donderdag in Weert, waar Tilburg-Waalwijk werd gehuldigd als Logistieke Hotspot nummer 1 van Nederland. Het distributiecentrum moet 400 tot 500 nieuwe banen opleveren.

Decathlon vestigt distributiecentrum (bijna) definitief in Tilburg
HVBM Vastgoed en Dedato Architecten

Het Brabants Dagblad meldt dat de Franse sportketen Decathlon zo goed als rond is over de bouw van een hoogwaardig en duurzaam ‘omni-warehouse’ op bedrijventerrein Kraaiven. Dat gaat zowel de Nederlandse winkels bevoorraden – eind dit jaar 20 in getal – als de complete internetverkoop afhandelen.

Decathlon principe-akkoord

De retailer had aanvankelijk het vizier op het nieuw geplande bedrijventerrein Zwaluwenbunders, aan de noordkant van de stad, maar de gemeente heeft die ontwikkeling ‘on hold’ gezet. Decathlon heeft nu een principe-akkoord met HVBM Vastgoed, dat het dc gaat ontwikkelen.

Werkgelegenheid voor 400 tot 500 mensen

Het distributiecentrum wordt gebouwd in fases van 30.000 en 10.000 vierkante meter. Er komt 1.500 tot 2.000 vierkante meter kantoorruimte bij en een fors parkeerareaal. “We starten met honderd werknemers, maar verbinden ons langjarig aan Tilburg”, zegt Rohan Uijlings, directeur vastgoed van Decathlon tegen het Brabants Dagblad. “We verwachten op termijn tussen de 400 en 500 mensen nodig te hebben.”

Ruim arbeidspotentieel

Decathlon mikt in eerste instantie op het aanwezige arbeidspotentieel in de logistieke hotspot nummer 1 van Nederland. “Dat is een belangrijke reden geweest om voor Tilburg te kiezen”, stelt Uijlings: “We verwelkomen graag studenten, zij kunnen doorgroeien. Maar er is ook plaats voor ouderen die een paar uur over hebben.” De e-commerce activiteiten van Decathlon vinden nu nog plaats in een distributiecentrum in het Belgische Willebroek. De strenge eisen voor nachtwerk in België is een van de redenen dat de Franse retailer deze activiteiten verhuist naar Nederland.

Decathlon: toe aan eigen logistieke locatie

Op dit moment worden de dertien Nederlandse winkels van Decathlon bevoorraad vanuit België en Duitsland. “Door de goede groei, die nog wel even door zal gaan, zijn we toe aan een eigen logistieke locatie”, stelde Uijlings, directeur van de vastgoedpoot Orange Estate vorig jaar mei in het Brabants Dagblad.

 Bedrijventerrein in koelkast gezet

Dat bedrijventerrein Zwaluwenbunders als ontwikkellocatie ‘in de koelkast’ is gezet, doet niets af aan de ambitie van Tilburg als logistieke hotspot, zegt de woordvoerder van wethouder Berend de Vries (D66, Economische Zaken). “Het is vervelend om ‘nee’ te moeten verkopen aan geïnteresseerde partijen, maar met een aantal zijn we in gesprek over alternatieve mogelijkheden. Voor een specifieke categorie komt Wijkevoort beschikbaar. Tegelijkertijd biedt de schaarsere ruimte ook kansen: de belangstelling groeit voor locaties die in het verleden moeilijker lagen.”

HVBM ontwikkelt ook Wehkamp dc

HVBM Vastgoed heeft eveneens op bedrijventerrein Kraaiven onlangs zo’n herontwikkelingslocatie gekocht: het 4,4 hectare grote terrein waar tot voor kort een distilleerderij was gevestigd. Molenschot zegt hierover: “Deze locatie wordt medio 2020 opgeleverd voor verhuur aan een eindgebruiker.” Ook is het bedrijf van Molenschot verantwoordelijk voor de realisatie van het nieuwe distributiecentrum van de Bijenkorf in eveneens Tilburg, waar Ingram Micro (voorheen Docdata) verantwoordelijk wordt voor de warehouse-operatie. Aan dit dc, dat eveneens verrijst op Kraaiven, wordt op dit moment de laatste hand aan wordt gelegd. De verwachting is dat het aantal arbeidsplaatsen voor dit distributiecentrum de komende jaren in fases zal groeien van 300 naar 600 medewerkers.

Download hier de poster Logistieke Hotspots van Nederland 2019

Reageer op dit artikel