nieuws

Bestelbusjes automatisch laden? Dematic komt met de oplossing

Warehousing 1960

Dematic komt met een concept waarbij bestelbusjes automatisch worden geladen. Het Amerikaanse bedrijf lanceerde zijn idee op de eerste dag van LogiMat 2019.

Bestelbusjes automatisch laden? Dematic komt met de oplossing

PackMyRide. Dat is de naam van ’s werelds eerste automatische systeem voor het automatisch laden van bestelbusjes met pakketten. Dematic lanceerde het systeem vanochtend op de openingsdag van LogiMat 2019.

In samenwerking met DPD heeft Dematic het systeem getest. Beide bedrijven testten de oplossing in het DPD sorteercentrum in Nagold Duitsland. Volgens Dematic het laatste gat tussen intralogistiek en last mile dat daarmee wordt opgevuld.

Automatisch sorteren, packen en transport

Het systeem is even eenvoudig als complex. De gesorteerde pakketten worden door de machine gedraaid in de gewenste richting en vervolgens gestapeld in het rek. Sortering en plaatsing vindt plaats op basis van onder meer: volume, gewicht en de route van de bezorger. Net als het inpakken van de reken, gebeurt dit volledig automatisch. Het enige wat de bezorger moet doen is het rek in de bestelwagen rijden. Dit kan handmatig, maar indien gewenst kan het rek ook per AGV worden verplaatst.

 

Dematic-PackMyRide

 

Dematic claimt dat PackMyRide 80 procent van alle pakketten kan verwerken. Het grote voordeel volgens Eike Böhm, chief technology officer van Kion, dat in 2017 Dematic heeft ingelijfd, is efficiency. “Het laden van de rekken kan bijvoorbeeld  in de nacht plaatsvinden of als hij onderweg is. De bezorger hoeft enkel de rekken in zijn wagen te plaatsen. Dat scheelt dus veel tijd.”

 

Lees ook
Magazijn automatiseren? Let op deze randzaken (video’s)

 

Uitdagingen PackMyRide

Het plaatsen van de rekken in de bestelwagens is ook direct de grootste uitdaging voor Dematic. Immer, de maten van ieder merk en type bestelbus verscheelt. Om het systeem dus voor het grote publiek werkbaar te maken, heeft Dematic behoefte aan meer eenduidigheid. Ook aan de kant van de rekken geldt dat. Dematic staat daarom open voor samenwerking met andere bedrijven  om PackMyRide verder te ontwikkelen. Wanneer het systeem daadwerkelijk verkrijgbaar is, kan Böhm dan ook niet zeggen. Vooralsnog blijft het bij testen en optimaliseren.

Reageer op dit artikel