nieuws

Maatwerk pallettruck voor transport treinonderstel

Warehousing 597

Deutsche Bahn heeft de Groningse transportmiddelenfabrikant PTB ingeschakeld om het onderhoud van de treinen te vergemakkelijken. De fabrikant leverde een speciale uitvoering van een pallettruck, die maar liefst 15.000 kg kan verplaatsen.

Maatwerk pallettruck voor transport treinonderstel

PTB Special Products leverde onlangs dit ‘pronkstuk’ af. De PTB EPZ150 is speciaal vervaardigd voor Deutsche Bahn voor het verplaatsen van onderstellen van treinen. Het Duitse spoorbedrijf verzocht PTB een machine te ontwikkelen voor het optimaliseren van de onderhoudswerkzaamheden aan deze zogeheten draaistellen. Draaistellen zijn zeer zwaar en lastig te verplaatsen. Het bijzondere van de truck is zijn compactheid en wendbaarheid; met een relatief kort en smal ontwerp kan hij lasten van 15.000 kilo vervoeren. Tot voor kort moest Deutsche Bahn dat doen met meerdere machines.

Veiligheid bij laden en lossen

Deutsche Bahn raakte tijdens een bezoek aan NedTrain in Haarlem overtuigd van de mogelijkheden, die de machines van PTB te bieden hebben. NedTrain onderhoudt treinen van het Nederlandse spoornet en werkt daarvoor al meer dan tien jaar samen met PTB, die ook transporters maakt voor complete treinstellen. De speciaal gebouwde truck rijdt volledig elektrisch en is uitgerust met een uitgebreid veiligheidssysteem. Zo werkt de machine bij het laden van een draaistel in een specifieke volgorde. Het laden en lossen van een draaistel gebeurt op een manier, waarbij veiligheid op de voorgrond staat.

Allereerst wordt de lier van de EPZ150 bevestigd aan het draaistel, dat op dat moment nog op de rails staat. Vervolgens trekt de lier het onderstel op het platform van de machine, totdat sensoren in het platform de wielen van het draaistel herkennen. Zodra de sensors weten dat het onderstel op de juiste positie staat, worden de hydraulische veiligheidsklemmen geactiveerd. Pas als dit gedaan is kan de machine zijn last heffen en rijden.

Volgend project in Thailand

PTB heeft alweer een volgende maatwerkproject in de steigers staan. Inmiddels is een begin gemaakt met de bouw van twee 10,5 tons palletwagens voor containeroverslagterminal in Chonburi, Thailand. Deze palletwagens zijn ontworpen om zware pallets in zeecontainers te laden over een helling van 11,5 procent, waarbij de vorken van de palletwagen automatisch horizontaal gericht blijven.
Na de zware palletwagens voor Thailand staan er nog meer machines op het programma, waaronder een coilhandler voor een bedrijf uit Slowakije. Daarna staat een reeks palletwagens en stapelaars voor klanten uit Frankrijk en Nederland in de planning.

Reageer op dit artikel