nieuws

Toyota levert heftrucks nieuw dc FrieslandCampina

Warehousing 1751

Heftruckleverancier Toyota Material Handling levert 17 nieuwe heftrucks aan Althuisius Opslag. Deze logistiek dienstverlener verzorgt de distributie van zuivelconcern FrieslandCampina vanuit het nog op te leveren nieuwe dc in Meppel.

Toyota levert heftrucks nieuw dc FrieslandCampina

Naast het kostenplaatje zijn een betrouwbare, continue inzetbaarheid en de bewezen service voor Althuisius doorslaggevend om te kiezen voor een heftruckvloot van Toyota.

Nieuw dc FrieslandCampina in Meppel

FrieslandCampina gaat de op- en overslag van zuivelproducten uit de productielocaties in Beilen en Meppel concentreren. Op een perceel van 70.000 m2 in Meppel wordt hiervoor een nieuw distributiecentrum gebouwd. Met 31.000 m2 en een maximale afzethoogte van 12,5 meter biedt het distributiecentrum plek aan bijna 44.000 pallets. Naar verwachting is het nieuwe pand in mei 2018 operationeel.

Logistiek door Althuisius

De logistieke activiteiten in het nieuwe pand van de zuivelproducent worden verzorgd door Althuisius Opslag, de werkmaatschappij van logistiek dienstverlener Kooiker Groep die gespecialiseerd is in warehousing. “Als het distributiecentrum operationeel is, worden hier dagelijks zo’n 1.700 pallets in- en uitgeslagen”, aldus Sytse Meijer, warehouse manager bij Althuisius Opslag. De handling van die goederen wordt straks met hulp van 17 heftrucks van Toyota Material Handling gedaan. “De keuze voor Toyota is in goed overleg met FrieslandCampina tot stand gekomen. We hebben het traject gezamenlijk aangevlogen”, zegt René Visser, algemeen directeur van de Kooiker Groep.

Smallegangenmagazijn

Op basis van de beschikbare ruimte en de benodigde opslagcapaciteit kozen Kooiker Groep en FrieslandCampina voor een smallegangenmagazijn. Voor de in- en uitslag in die smalle gangen worden zes combitrucks van het type VCE150A ingezet. “We hebben meerdere leveranciers benaderd en vooral gekeken naar continuïteit en betrouwbaarheid”, zegt Visser. “Als straks het dc operationeel is moeten we er van op aan kunnen dat de trucks de output op basis van de 24-uurs productie probleemloos aankunnen. Toyota kwam voor ons zeer overtuigend uit de bus.”

De ervaringen die Althuisius Opslag met het merk en de leverancier heeft, versterkten het positieve gevoel. “Bij Althuisius Opslag in Leeuwarden werken we al langer naar volle tevredenheid met Toyota materieel. Het zijn degelijke trucks, die eigenlijk altijd inzetbaar zijn. En als er een keer iets is, wordt dat snel en adequaat verholpen dankzij een goed serviceapparaat”, aldus Meijer.

Heftrucks inclusief vlootmanagementsysteem I_Site

Naast de zes combitrucks levert Toyota vier driewiel elektrische vorkheftrucks, type 8FBE16T, en zeven LPE200 elektropallettrucks. Alle heftrucks zijn voorzien I_Site; het vlootmanagement systeem van Toyota. I_Site verzamelt onder andere relevante truckdata, analyseert het truckgebruik, bewaakt de batterijstatus, voorkomt ongeautoriseerd gebruik van de trucks, en maakt zo de inzet van de vloot letterlijk en figuurlijk inzichtelijk.

Visser: “Hoewel wij geen eerdere ervaringen met vlootbeheersystemen zijn we er van overtuigd dat we met dit systeem precies weten hoe de trucks worden ingezet en – nog belangrijker – waar we processen nog verder kunnen optimaliseren.” Daarnaast kan aansturing van de combitrucks door het warehouse management systeem (WMS) Althuisius Opslag ondersteunen bij het maken van extra optimalisatieslagen.

Besparing transportkilometers

Naast continuïteit en inzichtelijkheid speelt duurzaamheid een belangrijke rol voor alle betrokkenen. Alleen al door de op- en overslagactiviteiten in Meppel te concentreren, realiseert FrieslandCampina – naast een jaarlijkse efficiencybesparing – een forse reductie van het aantal transportkilometers. De besparing bedraagt 1,5 miljoen kilometers; wat neerkomt op een reductie van de CO2-uitstoot van 648.000 kg. Verder wordt er op een duurzame wijze gebouwd, worden duurzame materialen gebruikt en maakt het nieuwe distributiecentrum gebruik van onder meer zonne-energie.

Onderhoudsarme lithium-ion accu’s

Ook de door Althuisius Opslag aangeschafte nieuwe intern transportvloot draagt bij aan een verbeterde duurzaamheid. Zo zijn de elektropallettrucks bijvoorbeeld voorzien van onderhoudsarme lithium-ion accu’s. “Geen lood-zuur, geen kans op lekkend accuzuur, geen extra, kostbare laadruimte en dus een nog hogere opslagdichtheid. Bovendien kan dit type accu tussentijds worden opgeladen, waardoor een hoge inzetbaarheid gewaarborgd blijft”, vat Meijer enkele voordelen samen.

Lees ook: Toyota sluit grote deal met Agro Merchants

Reageer op dit artikel