nieuws

Aviko kan starten met bouw mega-vrieshuis in Steenderen

Warehousing 4649

Aviko kan starten met bouw mega-vrieshuis in Steenderen

De komst van een 35 meter hoog nieuw koelhuis van aardappelverwerker Aviko in het Gelderse Steenderen is weer een stap dichterbij. De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor het pand goedgekeurd. De bezwaren van omwonenden, die zich al jaren verzetten tegen het vrieshuis, zijn door het rechtscollege ongegrond verklaard.

Aviko laat in een reactie op de uitspraak weten dat het “blij is dat, na een langdurige procedure, de uitspraak een feit is en dat de procedure rondom de goedkeuring uiteindelijk positief is verlopen.”

Aviko: vrieshuis wordt BREEAM Oustanding

Ook stelt de aardappelverwerker dat op basis van deze uitspraak de definitieve afronding met vertrouwen tegemoet te zullen zien. “We willen zo spoedig mogelijk starten met de daadwerkelijke bouw van het vrieshuis dat inmiddels de hoogst haalbare duurzaamheidsscore BREEAM ‘outstanding’ heeft behaald”, zegt Aviko afgelopen donderdag.

Verkeersbewegingen inzichtelijker maken

Eerder al veegde de Raad van State een groot deel van de bezwaren van omwonenden van tafel. De gemeenteraad van Bronckhorst – waar Steenderen deel van uitmaakt – moest van de RvS nog wel goed in zicht brengen hoe het zit met de parkeerplaatsen op het terrein van de aardappelverwerker. Daarnaast moesten ook verkeersbewegingen beter inzichtelijk worden gemaakt.

242 vrachtbewegingen per etmaal

Arcadis heeft dit onderzocht in opdracht van de gemeente Bronckhorst. Uit het rapport blijkt dat er in totaal 242 vrachtwagenbewegingen per etmaal bij Aviko plaatsvinden. Bij deze verkeersbewegingen wordt onderscheid gemaakt tussen de aanvoer van aardappelen, de aanvoer van hulpstoffen en verpakkingsmateriaal, de aanvoer van goederen voor het magazijn en de huishoudelijke dienst, het externe gebruik van de weegbrug, de afvoer van gereed product en de afvoer van reststoffen.

Aviko voldoet aan eisen tussenuitspraak

Er is daarvoor behoefte aan 84 parkeerplaatsen voor vrachtwagens, er zijn er 93 beschikbaar volgens het rapport. Voor personenauto’s is er behoefte aan 217 parkeerplaatsen. Feitelijk zijn er 242 beschikbaar, stelt het ingenieursbureau. Daarmee is volgens de RvS voldaan aan de eis gesteld in de tussenuitspraak.

Vrieshuis krijgt energiezuinige installaties

Het nieuwe vrieshuis van Aviko – waarvan de eerste plannen dateren uit 2014 – beschikt straks over 9.000 vierkante meter opslag en 400 vierkante meter aan kantoorruimte. Het vrieshuis krijgt volgens de aardappelverwerker tal van energiezuinige installaties. Zonnepanelen op het dak van het vrieshuis wekken energie op. Waterbesparende maatregelen worden doorgevoerd bij alle toiletten, kranen en douches. Zowel warme als koude restwarmte zal worden benut voor het kantoorklimaat en er is overal LED-verlichting.

Nieuwbouw zorgt voor onnodig transport

Aviko wil het nieuwe vrieshuis, dat een omvang krijgt van 85 bij 89 meter, bouwen omdat opslagcapaciteit voor diepvriesproducten op dit moment te beperkt is. In de huidige situatie worden de in Steenderen geproduceerde diepvriesproducten afgevoerd naar en opgeslagen op verschillende locaties in Nederland. Om de efficiency te verbeteren en onnodig transport met daarmee samenhangende milieubelasting te voorkomen is besloten tot de bouw van het vrieshuis.

Bouw vrieshuis nog niet definitief

De uitspraak van de Raad van State betekent overigens niet dat het koelhuis nu definitief gebouwd kan worden. De rechtbank in Arnhem moet de zaak die omwonenden hebben aangespannen tegen de verleende omgevingsvergunning nog behandelen. Zij vinden al jaren dat het vrieshuis het dorpsaangezicht van Steenderen ernstig aantast. Ook vrezen ze voor geluidsoverlast en waardedaling van hun woningen. Daarnaast zijn de omwonenden van mening dat er voldoende goede alternatieve locaties beschikbaar zijn.

Reageer op dit artikel