nieuws

Op gewijde bodem – heftruck draait rondjes in Sint Pieter

Warehousing 961

Zeker geen alledaagse toepassing van een heftruck, deze RX 50 driewieler over de marmeren vloeren van de Sint Pieter in Vaticaanstad. Belangrijke voorwaarde: rustig rijden en geen strepen achter laten.

Op gewijde bodem – heftruck draait rondjes in Sint Pieter

Geruisloos rijdt de driewiels elektrische heftruck door een zijportaal van de Sint Pietersbasiliek in Rome. Het is bijna alsof de truck over de waardevolle marmeren vloer glijdt. Onderweg passeert hij kunstwerken en graven, zoals die van paus Alexander VII uit de 17e eeuw. Een RX 50 van Still in een van ’s werelds beroemdste kerken doet veel bezoekers wellicht even in de ogen wrijven, maar heel ongewoon is het toch niet. Heftruckchauffeur Giovanni werkt voor de Reverendae Fabbrica Sancti Petri. Opgericht in 1908 is dit bedrijf verantwoordelijk voor het onderhoud van de belangrijkste katholieke kerk ter wereld.

Rustig rijden zonder sporen

“Bij beurzen en liturgische vieringen, maar ook bij het verplaatsen van diverse versieringen of meubilair, zetten we de truck in,” vertelt Giovanni. “Zonder deze truck kan ik mijn werk niet doen. Dankzij de elektromotor rijdt hij vrijwel onopgemerkt. De compacte bouw maakt het mogelijk om de vele zuilen en beelden gemakkelijk te omzeilen.”
Regelmatig zijn er speciale liturgische vieringen. Hiervoor worden banken en stoelen verplaatst met de vorkheftruck. De truck laat geen sporen achter op de marmeren vloeren en verstoort evenmin de rust van de bezoekers. Als de vorkheftruck achteruit beweegt, waarschuwt het blauwe lampje op de vloer iedereen die zich in de buurt bevindt.

Gebruik zowel binnen als buiten

De Fabbrica koos bewust voor dit model. Loreno Leri, hoofd marketing bij Still in Italië, legt uit dat het Vaticaan een lange ervaring heeft met dit merk, maar alleen buiten op het Sint-Pietersplein. Daar worden heftrucks gebruikt om de stoelen op te zetten voor het publiek. Maar voor binnengebruik, waar de Fabbrica verantwoordelijk voor is, stelt de organisatie hoge eisen om de vele schatten en kunstwerken niet in gevaar te brengen. Niet zonder reden. De heftruck rijdt vaak in het gebied tussen de bronzen luifel, die twintig meter boven het graf van Petrus uitstijgt en de beroemde koepel van Michelangelo. Als de vorkheftruck niet nodig is in de kerk, is hij van nut op het terrein rond basiliek bij het verplaatsen van bijvoorbeeld bouwmateriaal naar de plek waar iets moet worden gerepareerd op de oude muren.

Reageer op dit artikel