nieuws

‘Nieuwegein en Hoofddorp logistieke hotspots in opkomst’

Warehousing 2602

De toenemende vraag naar grotere distributiecentra en de daardoor afnemende beschikbare grond in de traditionele locaties zorgt ervoor dat er nieuwe logistieke hotspots ontstaan. Nieuwegein, Hoofddorp en ook Born profiteren van deze trend, blijkt uit onderzoek van Colliers International.

‘Nieuwegein en Hoofddorp logistieke hotspots in opkomst’
DHL Supply Chain sloeg vorig jaar oktober de eerste paal voor een nieuw distributiecentrum op logistiek bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein. Volgens Colliers International zijn Nieuwegein samen met Hoofddorp en Born nieuwe steeds populairder wordende logistieke hotspots naast Schiphol, Utrecht en Venlo.

Volgens de makelaarsorganisatie trekken logistiek dienstverlener en verladers op grotere schaal naar locaties buiten de oorspronkelijke kern van logistieke hotspots. Zo is er toenemende belangstelling voor Hoofddorp ten opzichte van de traditionele (naburige) logistieke hotspot Schiphol. Voor de gemeente Nieuwegein op zijn beurt geldt hetzelfde want deze hotspot geniet meer belangstelling voor vestiging dan Utrecht.

Opnamestijging in Nieuwegein

Dat blijkt ook uit de opnamecijfers. In Nieuwegein is vorig jaar ruim 94.000 vierkante meter logistiek vastgoed opgenomen. Dit is een stijging van 395 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In Utrecht was er een beperkte stijging van 57 procent naar 27.500 vierkante meter. Dit blijkt uit de zogenaamde logistieke barometer (download pdf) die Colliers International afgelopen donderdag publiceerde.

Kom naar Summit Logistieke Hotspots op 16 meiSummit Logistieke Hotspots E-brochure

De toenemende digitalisering en circulaire economie gaan de komende jaren naar verwachting een ongekende invloed uitoefenen op de logistiek vastgoedmarkt. Wat voor gevolgen heeft dat voor de eindgebruikers, ontwikkelaars, bouwers en makelaars actief binnen het logistiek vastgoed?
Praat en discussieer mee op 16 mei.

Download de e-brochure

 

Meer vraag naar grond in nieuwe hotspots

“De schaalvergroting van logistiek dienstverleners is een belangrijke factor voor de dynamiek op de logistieke vastgoedmarkt”, zegt Jim Orsel van het Logistics & Industrial-team van Colliers. De vraag naar grotere distributiecentra zal volgens Van Orsel gezien de afnemende beschikbare grond op de traditionele locaties ook leiden tot nieuwe logistieke hotspots.”

Born wordt ook steeds populairder

Zo ontwikkelt DHL Supply Chain een nieuw distributiecentrum van 23.000 vierkante meter op logistiek bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein. Deze trend geldt volgens de makelaarsorganisatie ook voor een locatie als Born ten opzichte van Venlo. Alleen heeft de logistieke hotspot nummer 1 van Nederland in tegenstelling tot Utrecht mogelijkheden om uit te breiden.

Aanvangsrendementen dalen

De aanvangsrendementen op logistieke hotspots zijn het afgelopen jaar verder gedaald en de verwachting is dat deze trend doorzet. Daarnaast worden de verschillen tussen de locaties steeds kleiner. De yields (de huuropbrengsten uit het eerste jaar gedeeld door de koopsom, red.), variëren van 5,3 procent in Tilburg tot 5,9 procent in Amsterdam. Inmiddels dalen volgens Colliers ook de rendementen op andere locaties buiten de oorspronkelijke logistieke hotspots.

 

Reageer op dit artikel