nieuws

Toyota neemt Vanderlande over

Warehousing 8734

Toyota Industries Corporation (TICO) lijft Vanderlande in. Samen nemen ze de nummer 1 positie in de wereldmarkt voor material handling oplossing weer over van Kion, dat recent Dematic kocht.

Toyota neemt Vanderlande over

Toyota koopt Vanderlande van NPM Capital voor 1,16 miljard euro. De investeringsmaatschappij (onderdeel van SHV Holdings) was sinds 1988 eigenaar. Na de overname blijft Vanderlande als zelfstandig bedrijf actief; naam en huisstijl veranderen niet. Ook houdt Vanderlande zelf zijn internationale verkooporganisatie in stand. Achter de schermen gaan beide bedrijven synergie zoeken in technologische ontwikkeling en – waar dat zinvol is – op servicegebied.

Toyota geeft Vanderlande financiële slagkracht

“Toyota is voor ons de best denkbare partner”, meldt Herman Molenaar, CFO en één van de twee statutair directeuren van Vanderlande. Recent werd Remo Brunschwiler aangesteld als opvolger van Govert Hamers als CEO, die met pensioen is gegaan.
“We hebben een perfecte fit met een complementair productenaanbod voor logistieke oplossingen. Maar ook geografisch gezien. Al die landen waar we nu nog niet zitten en Toyota wel zijn straks veel beter toegankelijk voor ons. Cultureel gezien passen we ook uitstekend bij elkaar. We gaan voor lange termijn samenwerking met onze klanten en zijn mensgericht.”

Herman Molenaar (Vanderlande)

Molenaar geeft aan dat Vanderlande niet op zoek was naar een nieuwe eigenaar, maar zich wel oriënteerde om zelf overnames te doen. “Ondanks onze marktpositie waren we inmiddels wel een wat kleine speler geworden. Toyota heeft de financiële slagkracht om onze groeiambitie te faciliteren.

Bagageafhandeling blijft onderdeel

Vanderlande is een wereldspeler in logistieke procesautomatisering op luchthavens, voor pakketdiensten en voor het automatiseren van distributiecentra. Bagageafhandeling blijft ook na de overname een kernactiviteit, hoewel dit voor Toyota een vreemde eend in de bijt is. Molenaar: “Daarover zijn harde afspraken gemaakt. Juist onze positie op luchthavens helpt ons enorm om naamsbekendheid te krijgen en actief te zijn in bepaalde landen.”

Toyota opnieuw marktleider wereldwijd

Met de aankoop van Vanderlande verovert Toyota opnieuw de nummer 1 positie in de wereldmarkt van material handling oplossingen. Die positie was korte tijd in handen van Kion na de overname van Dematic en Egemin, concurrenten van Vanderlande. Kion is net als Toyota heftruckproducent met merken als Linde en Still.

Hans van Leeuwen (Toyota)

“We zijn hier een maand of vijf mee bezig geweest”, zegt Hans van Leeuwen, die namens Toyota actief betrokken was bij de onderhandelingen. “De overname van Dematic door Kion heeft ons niet verbaasd. We volgen dezelfde strategie, namelijk dat onze klanten meer van ons vragen. Bijvoorbeeld op e-commerce gebied waar bedrijven werken met kleinere verzendeenheden. Daardoor neemt de complexiteit toe. Op eigen houtje met oplossingen komen kost heel veel tijd. Beter is de overname van een bedrijf, dat hier een vooraanstaande positie in heeft opgebouwd. Dat is Vanderlande, waar we bovendien een hele goede fit mee hebben, vooral ook als managementcultuur.”

Helft omzet in material handling

Van Leeuwen noemt Albert Heijn als voorbeeld. De retailer is jarenlang klant van Toyota voor het heftruckdeel. Nu bouwt Vanderlande in Zaandam een gerobotiseerd dc. “We zien als Toyota de markt verschuiven. Om te voorkomen dat we op termijn de boot missen, hebben we nadrukkelijk gezocht naar uitbreiding van onze activiteiten.”

Bij Tico (Toyota Industries Corporation) werken ruim 51.000 medewerkers. Het concern maakt naast heftrucks ook elektronica, weefgetouwen, airco’s, motoren en levert assemblagewerkzaamheden aan de autotak van Toyota. De omzet was vorig jaar 16,8 miljard euro, waarvan 45 procent in de heftruckmarkt. Met de overname van Vanderlande (4.500 medewerkers en ruim 1 miljard euro omzet) stijgt het aandeel material handling naar 50 procent.

Goedkeuring tweede kwartaal

Zowel de Raad van Commissarissen, de Raad van Bestuur als de Ondernemingsraad van Vanderlande hebben ingestemd en hun goedkeuring verleend aan de transactie.  De transactie moet nog worden goedgekeurd door de  toezichthouders. Die goedkeuring wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2017.

 

 

Reageer op dit artikel