nieuws

Shuttles en sorters houden Skechers overeind

Warehousing 1577

Schoenenmerk Skechers doorloopt een uitzonderlijke groeiperiode, hetgeen heel goed zichtbaar is aan het alsmaar uitdijende EDC in Luik. Met een flink stuk automatisering in het material handling proces weet het bedrijf de voeten droog te houden.

Shuttles en sorters houden Skechers overeind

Vrijwel jaarlijks breidt Skechers het Europees distributiecentrum in Luik uit. Inmiddels beslaat het totale vloeroppervlak ruim 100.000 vierkante meter. Zowel de levering naar winkels als via het online kanaal gebeurt vanuit hetzelfde orderpickproces. Het Amerikaanse schoenenmerk wil zich in Europa niet laten verrassen door een onverwacht grote groei, waarover de logistieke organisatie zou kunnen struikelen.

Reduceren van handelingen

Het proces in het EDC omvat zowel handmatige als geautomatiseerde elementen. Veel gebeurt met handscanners, maar sinds twee jaar beschikt Skechers over een kilometerslang conveyor systeem, een sorteerinstallatie en (vanaf komende maand) ook een shuttlesysteem om de flow tussen de diverse afdelingen te optimaliseren. De efficiency in het pickproces is 30 tot 40 procent toegenomen door diverse aanpassingen. Met name het aantal te verrichten handelingen en de loopafstanden zijn flink gereduceerd.

Maar liefst 300 mensen in training

Het management van het EDC, waar 240 mensen in dienst zijn en nog eens ruim 200 functies op tijdelijke basis worden ingevuld, moest in korte tijd de organisatie ombouwen van een manueel magazijn naar een strak aangelijnd productieproces, waar systemen de medewerkers aansturen. Die opstart verliep, zoals vaak het geval is, niet helemaal vlekkeloos, te meer omdat diverse leveranciers betrokken zijn bij de vernieuwing en ongeveer 300 mensen een opleiding kregen.
Tijdens de plenaire sessie op de Material Handling dag schuift directeur Operations Bart Geenen aan om verslag te doen van de ervaringen die Skechers heeft opgedaan gedurende de technologische en culturele ommezwaai. In de septemberuitgave van Logistiel Magazine staat een artikel over de ontwikkelingen bij Skechers in Luik.

Schrijf nu in voor de Material Handling dag

Vraag een gratis proefexemplaar op van Logistiek

Reageer op dit artikel