nieuws

Cor Molenaar: ‘Geen plaats voor hiërarchie in toekomstige supply chain’

Warehousing

Cor Molenaar: ‘Geen plaats voor hiërarchie in toekomstige supply chain’
Cor Molenaar

Ceo’s van vijftig jaar die aan managers van veertig gaan uitleggen wat ze voor klanten onder de dertig moeten gaan doen, dat is kansloos. Cor Molenaar neemt geen blad voor de mond als het om een blik in de supply chain toekomst gaat. De marketinggoeroe trekt een volle zaal op ICT & Logistiek.

Theater rood op ICT & Logistiek barst uit zijn voegen als marketinggoeroe Cor Molenaar zijn zegje komt doen. Molenaar voorspelt dat in 2025 de last mile alleen nog maar met drones wordt thuisbezorgd en auto’s autonoom zullen rijden. Nederland is hier nog lang niet klaar voor, vindt hij. “We zijn te afwachtend en nog te hiërarchisch georganiseerd. We gaan van zelfstandige entiteiten meer naar een modulaire samenwerking waarbij de schakels waarde toevoegen en doen waar ze echt goed in zijn.”

Brugfunctie voor logistiek

Volgens Molenaar moet logistiek de brugfunctie zien in te vullen tussen de fysieke en virtuele wereld. Een belangrijke rol die niet moet worden onderschat. Hij noemt Alibaba als voorbeeld. “Dat is slechts een platform. Dat wat er achter gebeurt is het belangrijkste en dat is de rol van logistiek.” Door de opkomst van e-commerce en de groei van het aantal thuisleveringen voorspelt Molenaar dat voorraad steeds dichterbij de klant komt te liggen. Uitdagingen genoeg voor logistiek die volgens Molenaar veel situationeler moet worden. Inschatten wat nodig is op welk moment. “Bedrijven moeten hun strategie durven wijzigen en de veranderingen meenemen in de besluitvorming. Zelfsturende teams voeren uit en IT komt uit cloud”, zegt hij resoluut.

Dit filmpje toonde Molenaar om zijn visie kracht bij te zetten. Volgens hem geen toekomstmuziek maar binnenkort al de realiteit.

Meer over het lezingenprogramma tijdens Logistica

Reageer op dit artikel