nieuws

Logistiek Live: Rexel verhoogt efficiency met Astro WMS

Warehousing

Logistiek Live: Rexel verhoogt efficiency met Astro WMS
Proces Improvement Manager Patrick Minderhoud op de nationale voorraaddag

In Bleiswijk staat het dc van elektrotechnische groothandel Rexel. In 2013 implementeerde het bedrijf hier Astro WMS van automatiseringsbedrijf Consafe Logistics. Dit resulteerde in een sterke verbetering van de efficiency. Op 15 oktober kunnen deelnemers aan Logistiek Live het dc van Rexel bezoeken. Proces Improvement Manager Patrick Minderhoud van Rexel licht dan de logistieke processen en de rol die Astro WMS daarbij speelt toe.

Rexel Nederland is onderdeel van de Rexel Group, wereldwijd toonaangevend in de distributie van elektrotechnische materialen. Het bedrijf is actief in 38 landen, telt 2300 vestigingen en heeft in totaal ongeveer 30.000 medewerkers in dienst. De groothandel levert haar elektrotechnische materialen rechtstreeks aan bedrijven en aan achttien Nederlandse filialen waar snellopers zijn opgeslagen en specifieke onderdelen voor vaste klanten. Die kunnen vanuit deze hubs snel aan hen geleverd worden.

90.000 opslaglocaties voor 50.000 artikelen

In Bleiswijk beschikt Rexel sinds 2012 over een centraal dc met een oppervlakte van 20.000 m2 dat de Nederlandse markt bedient. Dit warehouse werd in 2012 in gebruik genomen ter vervanging van vijf bestaande, veelal verouderde, magazijnen. “We hebben hier de beschikking over in totaal 90.000 opslaglocaties waarin onze 50.000 artikelen zijn opgeslagen”, zegt Proces Improvement Manager Patrick Minderhoud. “Deze locaties bestaan uit 70.000 legbordstellingen, 15.000 palletplaatsen en 5000 andere plekken voor de opslag van kabels en langgoed.”

Implementatie in minder dan drie maanden

Tot voor 2013 werkte Rexel met twee verschillende WMS’en en twee verschillende ERP-systemen. “Die situatie was historisch zo gegroeid, maar verre van ideaal”, zegt Minderhoud. “Het was lastig om een goed overzicht te krijgen en de volledige controle te hebben over onze logistieke processen. Daarom besloten we over te stappen op één WMS voor de distributie van al onze artikelen. De keuze viel op Astro WMS van Consafe Logistics waar eerder al door ons zusterbedrijf in Duitsland positieve ervaringen mee waren opgedaan. In minder dan drie maanden tijd is dat WMS hier geïmplementeerd en we zijn er bijzonder tevreden over.”

Best passende doos

De orderregels worden door Astro WMS verdeeld over de vier opslaggebieden voor legbord, palletgoed, langgoed en kabels en vervolgens per opslaggebied verspreid over de orderpickers. Astro WMS berekent de meest efficiënte looproute door de legbordstellingen voor de orderpickers die de artikelen direct in verzenddozen picken. Minderhoud: “Astro WMS rekent het volume van iedere order uit waarna een dozenopzetmachine de best passende doos in elkaar vouwt. Onze orderpickers gebruiken karren waarop meerdere dozen naast en onder elkaar passen. Orders voor verschillende klanten worden gecombineerd verzameld waardoor er efficiënt wordt gepickt. Dozen die gereed zijn gaan via een conveyorbaan naar de expeditie en worden, na controle, verzonden.”

Gebruiksvriendelijk en stabiel systeem

Sinds de invoering van Astro WMS is de efficiency in het warehouse flink toegenomen. “Het is een gebruiksvriendelijk en stabiel systeem dat gebruikers snel onder de knie hebben. Werkzaamheden worden gecombineerd, waardoor medewerkers effectiever worden ingezet. Dat levert besparingen op qua aantal fte en het benodigde aantal heftrucks. Daarnaast zijn er meer controlemomenten waardoor de kwaliteit van het pickproces is toegenomen. Tot slot is het sinds de implementatie van Astro WMS veel eenvoudiger om de voorraad te tellen. Dat gebeurde vroeger handmatig en hooguit één keer per jaar. Tegenwoordig tellen we geautomatiseerd en continue waardoor ook onze voorraadbetrouwbaarheid is verbeterd.”

Tijdens het bezoek aan het dc van groothandel Rexel in Bleiswijk in het kader van Logistiek Live op 15 oktober zal Proces Improvement Manager Patrick Minderhoud de logistieke processen en de rol die Astro WMS daarbij speelt toelichten. Daarna volgt een rondleiding door dit indrukwekkende magazijn en gaat de bus verder naar een twee toplocatie: het warehouse van CB in Culemborg.

>>Meer informatie over Logistiek Live: www.logistieklive.nl

Reageer op dit artikel