nieuws

Kloosterboer exploitant hoogste vrieshuis van Zweden

Warehousing

Logistiek dienstverlener Kloosterboer is bijna klaar met de bouw van het grootste volautomatische hoogbouwvrieshuis van Zweden. De eerste klant voor Kloosterboer is voedselproducent Findus dat onlangs een overeenkomst tekende.

Kloosterboer exploitant hoogste vrieshuis van Zweden

Het hoogbouwvrieshuis staat in het Zuid-Zweedse Bjuv. Het pand biedt volgens de logistiek dienstverlener ruimte aan meerdere klanten die de Zweedse markt bedienen. Door meerdere verladers te consolideren op één locatie, kan de distributie op efficiënte wijze plaatsvinden, aldus Kloosterboer.

Investering van zeventig miljoen euro

Findus, dat zijn hoofdactiviteiten gevestigd heeft in hetzelfde Bjuv, heeft de bouw van een nieuwe fabriek en een nieuw vrieshuis, met een totale investering van circa zeventig miljoen euro, geïnitieerd. Bjuv is een strategische locatie voor de bouw van dit nieuwe 38 meter hoge volautomatisch vrieshuis.

Hotspot voor multimodaal goederenvervoer

De regio (provincie Skåne, red.) met de haven van Helsingborg en de brug van Kopenhagen naar Malmö wordt gezien als de ‘port of entry’ voor Zweden voor multimodaal goederenvervoer.

Automatische opslag in vrieshuis

Het vrieshuis wordt middels conveyors gekoppeld aan de fabrieken van Findus. Grondstoffen en halffabricaten worden automatisch en just-in-time in de juiste volgorde naar de verschillende productielijnen gestuurd. De pallets met gereed product worden vervolgens weer automatisch in het vrieshuis ingeslagen.

Bouw is in augustus 2013 gestart

De bouw van het volautomatisch hoogbouwvrieshuis met een opslagcapaciteit van 74.000 palletplaatsen is, zo meldt Kloosterboer, vorig jaar augustus gestart.

45 procent minder energieverbruik

Het pand wordt volgens de laatste duurzaamheidsnormen gebouwd. De optimale constructie van het gebouw zorgt voor 45 procent minder energieverbruik in vergelijking met een conventioneel vrieshuis. Met behulp van algoritmiek zorgt het material handling system voor de in-, uit- en opslag van de pallets.

Forse CO2-besparing

Doordat het vrieshuis verrijst naast de productielocatie van Findus, wordt er volgens Kloosterboer ook op transportkosten bespaard. De besparing van ongeveer 100.000 kilometer over de weg levert een reductie op van ongeveer 94.000 kg CO2 uitstoot.

Veel ervaring in exploitatie vrieshuizen

Findus heeft gekozen voor Kloosterboer als nieuwe logistieke dienstverlener omdat het gecharmeerd is van haar expertise op het vlak van ontwikkeling en exploitatie van volautomatische vrieshuizen. Ook speelt mee de goede reputatie die de logistiek dienstverlener uit IJmuiden heeft in het vinden van innovatieve en duurzame logistieke oplossingen waar het gaat om het verbeteren van de bedrijfsvoering.

 

Lees ook: Amerikaans vrieshuis op overnamejacht in Nederland

Reageer op dit artikel