nieuws

Hoogste diepvriesmagazijn binnenkort in aanbouw

Warehousing

Foodproducent Crop’s gaat bij de fabriek in Ooigem (B) een nieuw diepvriesmagazijn bouwen. Met 41 meter wordt dit het hoogste diepvriesmagazijn in de Benelux. Egemin start binnenkort met de bouw.

Hoogste diepvriesmagazijn binnenkort in aanbouw

Crop’s is een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in de productie van diepvriesgroenten, diepvriesfruit en kant-en-klare  diepvriesmaaltijden. De groep stelt in totaal 260 mensen te werk in het hoofdkantoor in Ooigem en draait een geconsolideerde  jaaromzet van 290 miljoen euro. Naast de vestiging in Ooigem heeft Crop’s ook groenteverwerkingsbedrijven in Wallonië, Portugal, Spanje, en fruitvestigingen in Servië, Marokko en Costa Rica.

Hoogste diepvriesmagazijn Benelux

Het diepvriesmagazijn wordt 82 meter lang, 38 meter breed en 41 meter hoog, meteen het hoogste automatisch diepvriesmagazijn in de Benelux. Het zal op 15 opslagniveaus en in 5 kraangangen plaats bieden voor ruim 20.000 pallets met diepgevroren groenten en fruit. Pallets in het magazijn kunnen zowel vanuit de productiefabriek als van externe locaties ingevoerd worden. Voor de inslag wordt iedere pallet gecontroleerd op afmetingen en gewicht. Externe en industriële pallets, goed voor 20 procent van de totale opslagcapaciteit, worden eerst op een slave pallet geplaatst. Dat moet het opslagproces in het automatisch magazijn optimaliseren.

Zowel het pand als de inrichting

De investering in de uitbreiding van de vestiging moet de groeiplannen van Crop’s de komende jaren ondersteunen. Het nieuwe hoogbouwmagazijn komt naast het bestaande diepvriesmagazijn en de productiefabriek. Egemin levert een totaalconcept voor Crop’s en neemt de volledige bouwkundige en de logistieke inrichting van het magazijn voor zijn rekening. De bouwkundige werkzaamheden omvatten onder meer de fundering, isolatie, dakbedekking, koeling, zuurstofreductie, branddetectie, verlichting en elektriciteit. Het logistieke gedeelte omvat de silobouw voor de rekken en alle automatiseringstechnologie inclusief vijf automatisch gestuurde opslagkranen, de conveyortechniek en bovenliggende WMS-software voor aansturing van alle goederenstromen.
De bouwactiviteiten gaan half september van start. Het totale project heeft een doorlooptijd van ongeveer een jaar. Partner Stow zal de constructie van de silobouw voor zijn rekening nemen. De vijf kranen worden geleverd door Duitse partner MIAS.

Software en service uit één hand

Het eigen softwarepakket voor magazijnbeheer van Egemin (E’wms) staat in voor het beheer van de orders en de voorraad. De software neemt de volledige logistieke aansturing van alle transport- en opslagsystemen op zich, van de inslag en opslag in het magazijn tot uitslag en transport naar de verzendingszone.

Egemin en Crop’s hebben een tweejarige onderhoudsovereenkomst afgesloten om de logistieke installaties in het diepvriesmagazijn optimaal te laten werken. Die overeenkomst houdt onder meer in een 24/7 stand-by service, correctief en preventief onderhoud en een beschikbaarheidsgarantie.

Bekijk hier de animatie van het nieuwbouwproject

Reageer op dit artikel