nieuws

Cradle-to-cradle – ook in material handing systemen

Warehousing

Wetenschap, industrie en logistiek komen volgende week donderdag bij elkaar om te praten over material handling vanuit duurzaamheidsperspectief. Prof. Michael Braungart maakt zijn opwachting over de ecologische voetafdruk van warehouse operaties.

Cradle-to-cradle – ook in material handing systemen

Het voorjaarsseminar van het Material Handling Forum (MHF) is dit keer op 24 april aan de VU Amsterdam, waar prof. Michiel de Looze (ergonomie onder andere) optreedt als gastheer. Twee thema’s staan op het programma: duurzaamheid in het magazijn en voorraadbeheer in het e-commerce tijdperk.

Profiteren van ecologische aanpak

De naam Braungart is zeer verbonden met het cradle-to-cradle-concept. De grote pleitbezorger gaat de wereld over met zijn boodschap van ontwerpen, produceren, toepassen en retourneren op een ecologisch verantwoorde wijze: van de wieg tot het graf. Zijn slogan is: niet eco-efficiënt, maar eco-effectief.
De hoogleraar legt de nadruk op een werkbare relatie tussen ecologisch verantwoorde ondernemen en economische groei. “Dat is beter dan het minimaliseren van materiaalstromen. Kijk naar het product tijdens de totale levenscyclus en probeer vanuit dat perspectief het product en de processen te transformeren. Doel zou moeten zijn aanhaken bij een milieuvriendelijke vorm van produceren en distribueren, gecombineerd met een hoge mate van hergebruik.”
Volgens Braungart kan ook de material handling industrie sterk profiteren van deze aanpak. Hergebruik van grondstoffen en componenten levert veel voordeel op, zowel aan de kostenkant als voor het imago van de sector en de bedrijven die daarin actief zijn.

Energiebesparing en robotisering

Na openingsspreker Braungart gaat het programma verder met een aantal praktijkervaringen. Arjen Lagerweij (EVO) geeft inzicht in energiebesparende maatregelen in het magazijn. Carmen Wallays (Agristo) bespreekt hoe haar vrieshuis omgaat met duurzaamheid. Tom Capiau (Egemin) analyseert de energiestromen in een warehouse. Manfred Wies (Celectric) geeft tips over de inzet van Li-Ion batterijen en acculaadstations.

Na de pauze maakt het thema duurzaamheid plaats voor e-commerce. Openingspreker dan is prof. Debjit Roy over robotisering in het magazijn. Storeganizer, Vanderlande en Consafe geven inzicht in de oplossingen die zij in de markt zetten.

Bekijk hier het volledige programma.

Reageer op dit artikel