nieuws

“Zeker vijf punten meenemen van Veiligste Magazijn”

Warehousing

Het Veiligste Magazijn van Nederland zet de deuren open om met vakgenoten te praten over het verbeteren van de werkomgeving voor magazijnmedewerkers. Jabil won in oktober de prijs in de categorie ‘groot’. Het bedrijf geeft het stokje graag door.

“Zeker vijf punten meenemen van Veiligste Magazijn”

“Minimaal vijf dingen, die je hier hebt gezien zou je moeten meenemen naar huis om zelf toe te passen.” Geert Valckx, general manager van Jabil in Venray, houdt er van om mensen uit te dagen, ook bezoekers, die de kunst komen afkijken. Vorige week ontving het bedrijf ruim vijftig belangstellenden. Eind februari is de volgende rondleiding.

Perse meedoen met de veiligheidsprijs

Zelf nam Jabil in 2012 de handschoen op, toen het bedrijf lucht kreeg van de prijs Het Veiligste Magazijn. Een aantal mensen ging op bezoek bij prijswinnaar Philips Lighting en kwam met veel meer dan vijf implementeerbare tips terug. Want onder de medewerkers van Jabil waren zeker een aantal punten van zorg hoorbaar ten aanzien van arbeidsveiligheid. Dat betrof ingrijpende zaken, zoals de scheiding van heftruckverkeer en voetgangers, maar ook op het oog simpele aanpassingen – bijvoorbeeld een vaste, zichtbare plek voor bezems en een wielkeg met handvat.
In de periode april tot juli vorig jaar werden alle voorgenomen veiligheidsmaatregelen door de organisatie opgepakt en zoveel mogelijk uitgevoerd. Jabil wilde perse klaar zijn in de zomer om mee te kunnen doen met de veiligheidsprijs en om het momentum te bewaren. In een indrukwekkend kort tijdsbestek zette het bedrijf heel veel veiligheidspuntjes op de i. Valckx telde in totaal 70 afzonderlijke items, die in de wekelijkse besprekingen de revue waren gepasseerd.

Heftrucktrainingen en een blauw lampje

“De meeste tijd ging zitten in het proces van cultuurverandering”, aldus Bjorn Nyqvist, verantwoordelijk voor veiligheid en milieu. “Maatregelen en trainingen komen alleen tot hun recht als mensen er zelf in geloven en dat kost tijd.”
Om dat te bereiken werd met name voor de heftruckchauffeurs een trainingsprogramma ontwikkeld. Nieuwkomers, ook uitzendkrachten, krijgen een theorietraining en een toets gericht op het type truck dat ze gaan besturen. De heftrucks zelf zijn door leverancier MotracLinde voorzien van camerasystemen en bluespot (een waarschuwingssysteem met een blauw licht, dat de nadering van een heftruck visualiseert).

Meer bezoeken de komende tijd

De medewerkers van Jabil ervaren de veranderingen op veiligheidsgebied als een enorme verbetering. In een recent onderzoek onder het personeel zegt ruim 91 procent, dat de situatie er sterk op vooruit is gegaan.
Ook de bezoekers gingen met een goed gevoel naar huis, al zijn er altijd deelnemers die niets nieuws hebben gezien, laat staan minimaal vijf verbeterpunten. Veel andere vakgenoten lieten zich uitgebreid informeren tijdens de rondleiding en de discussie na afloop. Want van een bedrijf, dat zoveel focus legt op veiligheid, werkt alleen al het aanstekelijk enthousiasme erg inspirerend en leerzaam.

Komende woensdag is het eerste bezoek bij Abbott Biologicals in Olst. Dit bedrijf werd winnaar in de categorie ‘klein’. Eind februari geeft Jabil opnieuw een rondleiding – inschrijven kan via de website van het Veiligste Magazijn.

Lees ook: Jabil toont eenvoud aan maatregelen

Reageer op dit artikel