nieuws

Forse stijging in nieuwbouw distributiecentra

Warehousing

Het afgelopen jaar is in Nederland circa 490.000 vierkante meter aan nieuwe distributiecentra opgeleverd. Dat is ruim vijftig procent meer dan in 2011, toen circa 320.000 vierkante meter aan nieuw logistiek vastgoed werd opgeleverd. In 2013 wordt een verdere stijging verwacht, blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van vastgoedonderzoeksbureau DO Research.

Forse stijging in nieuwbouw distributiecentra


Ook het aantal nieuw opgeleverde distributiecentra lag in 2012 volgens DO Research meer dan vijftig procent hoger dan in het jaar daarvoor. Enkele grote dc’s die in 2012 werden opgeleverd zijn die van V&D in Nieuwegein en Timberland in Almelo. De hoeveelheid opgestarte nieuwbouwprojecten in het afgelopen jaar kwam daarentegen wel iets lager uit. In totaal werd het afgelopen jaar circa 590.000 vierkante meter aan distributiecentra in aanbouw genomen. Dat is vijf procent minder dan in 2011.

Vraag is op peil gebleven
De vraag naar nieuwe distributiecentra is ondanks de matige economische groei redelijk op peil gebleven. Ongeveer de helft van de sinds 2011 opgeleverde of in aanbouw genomen distributieruimte komt voor rekening van producenten en retailers.

Invloed e-commerce neemt toe
Uitbreiding, concentratie en modernisering worden door deze gebruikers als belangrijkste redenen genoemd voor de bouw van nieuwe distributieruimte. Vooral de groei van e-commerce draagt hieraan bij. Bij de nieuwbouw wordt ook veel aandacht besteed aan duurzaamheid. De andere helft van nieuwe dc’s is of wordt gebouwd voor logistiek dienstverleners.

Meer aandacht voor duurzaamheid
Bij de nieuwbouw wordt ook veel aandacht besteed aan duurzaamheidsaspecten zoals het BREEAM-NL certificaat. De andere helft van de nieuwe distributieruimte is of wordt gebouwd voor logistiek dienstverleners.

Minder bouw op eigen risico
De bouw van nieuwe distributiecentra op eigen risico komt momenteel nauwelijks voor, concludeert DO Research. Toch is de beschikbaarheid van hoogwaardige en moderne distributiecentra op de huurmarkt schaarser geworden. Het onzekere economische klimaat en de beperkte mogelijkheden voor financiering worden genoemd als oorzaken voor de rem op speculatieve nieuwbouw.

Reageer op dit artikel