nieuws

Taakstraffen voor directeuren Chemie-Pack

Warehousing

Drie leidinggevenden van Chemie-Pack in Moerdijk zijn door de rechtbank in Breda veroordeeld voor brand door schuld en overtreding van de vergunningvoorschriften. De drie krijgen taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen voor de grote brand bij het bedrijf begin vorig jaar.

Taakstraffen voor directeuren Chemie-Pack

De rechtbank legde het drietal bovendien een beroepsverbod van twee jaar op.nTegen de directeur, veiligheidscoördinator en productieleider waren respectievelijk celstraffen van 4, 3 en 2 jaar geëist.

Boete vier ton

Directeur Gerard Spiering en veiligheidscoördinator Hans de K. krijgen een werkstraf van 240 uur, productieleider Ralph O. een taakstraf van 180 uur. Hun voorwaardelijke celstraf is 6 maanden. Het failliet verklaarde bedrijf krijgt een boete van 400.000 euro.

De rechtbank gaat ervan uit dat de brand is ontstaan toen een productiemedewerker  een bevroren membraampomp met een gasbrander probeerde te ontdooien.

Geen opzet

Anders dan het Openbaar Ministerie oordeelde, is er geen bewijs voor opzet maar wel voor grove onvoorzichtigheid. Er zijn bovendien geen onvoorwaardelijke celstraffen opgelegd omdat het bedrijf onvoldoende werd gecontroleerd en er geen slachtoffers zijn gevallen.

De combinatie van overtredingen zoals de opslag en productie met gevaarlijke stoffen op het buitenterrein was permanent zichtbaar en was bepalend voor de uiteindelijke omvang van de brand, aldus de rechter. De leiding heeft geen maatregelen genomen tegen de gevaren.
Chemie-Pack werd door de enorme brand op 5 januari 2011 verwoest. De totale schade is geraamd op 70 miljoen euro.
Bron: Elsevier

Reageer op dit artikel