nieuws

Van der Velden nieuwe FEM-voorzitter

Warehousing

Afgelopen week is Jan van der Velden (56) gekozen als voorzitter van de Europese organisatie van material handlingfabrikanten, de FEM. Van der Velden is in het dagelijks leven werkzaam bij Vanderlande Industries in Veghel.

Van der Velden nieuwe FEM-voorzitter

De komende twee jaar zal Van der Velden het gezicht zijn van de Europese industrie van logistieke systemen en hulpmiddelen. Sinds 2008 was hij al voorzitter van de productgroep Intralogistic Systems, waaronder automatische magazijnen en sorteersystemen vallen. Vanuit die rol maakte hij deel uit van het bestuur. Ander productgroepen zijn onder andere heftrucks, laad- en lossystemen en magazijnstellingen. Bij Vanderlande is Van der Velden als senior manager systems al jarenlang de drijvende kracht achter innovatie.

 

Aandacht vragen van politiek en publiek

Van der Velden is de opvolger van John Meale, afkomstig uit Engeland en werkzaam bij Thorworld, fabrikant van docklevelers en shelters. Volgens Van der Velden zijn er geen afspraken over het rouleren van het voorzitterschap per productgroep. Wel probeert FEM een geografische spreiding toe te passen. Voor het voorzitterschap van Meale mochten een Fransman en een Italiaan de voorzittershamer hanteren.

De focus van FEM ligt de komende jaren op meer zichtbaar zijn voor Europese politiek en publiek. Van der Velden: “Als industrie willen we zichtbaar zijn om op die manier bekwame ingenieurs aan ons te binden. We gaan laten zien, dat we mooie producten maken en interessant zijn als sector voor jonge mensen.”

Richting politiek ziet FEM het als een opdracht om de vinger te leggen bij import van producten en systemen, die niet voldoen aan de Europese regelgeving. Met name op het gebied van kranen en heftrucks komt dat regelmatig voor. In samenspraak met Europese autoriteiten gaat de FEM meer ondersteuning bieden bij controles op import van buiten Europa.

 

Sector is goed voor 45 miljard omzet

FEM (Fédeération Européenne de la Manutention) is de brancheorganisatie, waar vijftien landenorganisaties lid van zijn. Deze organisaties vertegenwoordigen ongeveer 1.000 bedrijven, hebben met elkaar meer dan 160.000 medewerkers in dienst en een gezamenlijke omzet van 45 miljard euro.

 

Lees ook: CeMAT iedere twee jaar terug

Lees ook: Toename heftruckverkopen 2011

Reageer op dit artikel