nieuws

Geslaagde inhijsoperatie palletkranen silomagazijn Agristo

Warehousing

De afgelopen twee weken zijn in Tilburg bij Agristo, een Belgische producent van diepgevroren aardappelproducten, met succes acht palletkranen in het in aanbouw zijnde hoogbouw vriesmagazijn geïnstalleerd. De inhijsoperatie in wat genoemd wordt het hoogste geautomatiseerde magazijn van de Benelux vergde de nodige precisie, aangezien de kranen een hoogte hebben van maar liefst 40 meter.

Geslaagde inhijsoperatie palletkranen silomagazijn Agristo
magazijnkranen Egemin voor hoogbouwmagazijn Agristo Tilburg

Begin dit jaar is de Agristo naast zijn Nederlandse productievestiging op logistiek bedrijvenpark Vossenberg in Tilburg gestart met de bouw van een automatisch silomagazijn met een hoogte van 40 meter.
Dit magazijn, waarvoor Egemin Automation de bouw is gegund, moet na oplevering dienst doen als opslag voor met name diepgevroren frieten bij een temperatuur van min 25 graden Celsius.

Gefaseerde operatie
De nieuwbouw van het magazijn was de afgelopen weken in een fase aangeland waarop de acht magazijnkranen van Egemin gefaseerd met hulp van imposante Mammoetkranen op hun plek tussen de magazijnstellingen, geleverd door onderaannemerSSI Schäfer, konden worden ingehesen. “Het uitdagende aan deze operatie was dat de palletkranen voordat ze op hun plek in het magazijn konden worden gezet, boven hun lengte van veertig meter, dus tot een hoogte van tachtig meter, moesten worden opgehesen”, zegt projectleider Rien Melis.

Risicofactor was de wind
Volgens Melis, die in opdracht van Agristo het bouwproject van het magazijn begeleidt, waren met name de wisselende windsnelheden een risicofactor bij het plaatsen van de palletkranen. “We moesten vooral waken voor onderschatting want als de windsnelheid op de grond ‘slechts’ vijf meter per seconde was dan het werd het inhijsen al moeilijk omdat op een hoogte van 80 meter de windsnelheid dan rond de 12 meter per seconde bedroeg. Dat betekende dus dat we afgelopen woensdag het inhijsen van de vierde kraan moesten uitstellen vanwege de te hoge windsnelheid.”

Voor op planning
Laat onverlet dat afgelopen dinsdag volgens planning, en zelfs met een dag voorsprong, de laatste palletkraan kon worden ingehesen. Het diepvriesmagazijn van Agristo, dat een vloeroppervlak heeft van 4.000 vierkante meter, wordt naar verwachting eind dit jaar opgeleverd.Technische gegevens palletmagazijnkranen

Exacte technische hoogte is 39,29 meter (om uiteindelijk ingezet te worden in een gebouw van 40meter hoogte)
Totaalgewicht complete kraan (onbeladen): 23 Ton
Horizontale werkingssnelheid: 3 meter per seconde
Verticale werkingssnelheid: 1 meter per seconde
Aantal kranen in het project: 8 stuks
Maximale gelijktijdige in- en uitvoercapaciteit: 100 pallets per uur invoer + 240 pallets per uur uitvoer


In het oktobernummer van Logistiek Magazine verschijnt een uitgebreide reportage over het hoogste geautomatiseerde magazijn van de Benelux.

Reageer op dit artikel