nieuws

Drie kanshebbers over in strijd om Logistica Award

Warehousing

Juryvoorzitter prof. René de Koster ziet mooie innovaties, die ook Albert Heijn kunnen helpen bij de mechanisatieplannen. “Maar ze zullen zich wel bij de grote aanbieders melden.” De nieuwe systemen, die een kans maken op de Logistica Award zijn allemaal van Nederlandse origine.

Drie kanshebbers over in strijd om Logistica Award

“Het valt best mee met de innovatie in Nederland op het gebied van interne logistiek.” Prof. René de Koster (Erasmus) bekeek samen met de andere juryleden 18 inzendingen, was blij verrast en koos voor drie bijzondere ontwerpen. Diverse criteria had de jury als leidraad meegenomen. Maar het  systeem moest wel – op z’n minst voor deel – een vinding van Nederlandse bodem zijn.

De jury kwam op de volgende drie genomineerden:

  1. Maximate van @vance – een set hoekprofielen met dwarsliggers en een spanband om daarmee pallets op elkaar te kunnen stapelen, die vanwege bonte of kwetsbare palletlading niet te stapelen zijn. Beter benutting van de vrachtauto, meer capaciteit in het magazijn en meerdere picklocaties vanaf pallets binnen handbereik.
  2. I-Collector Europe – automatisch buffer- en orderpicksysteem voor losse items en kleine colli met slechts twee aan de zijkant geplaatste liften, die duwen en opvangen en in het midden een passief (aandrijfingsloos) opslagdeel. Compact, robuust  en energiezuinig met aparte ladingdragers voor heel veel verschillende itemvormen en –afmetingen.
  3. ProRunner van Nedpack – een volcontinulift met de mogelijkheid om op diverse niveaus verticaal te sorteren en doosjes af te zetten op transportbanen dankzij een slim klapmechanisme. Als bouwpakket leverbaar voor system integrators, die deze oplossing met lage kosten kunnen inbouwen in een groter material handling systeem.

 

Industrie is slim maar kleinschalig

Slimme geautomatiseerde systemen voor kleine volumes (lees: e-commerce) – daar zit de markt op te wachten, vindt de jury van de Logistica Award. Zowel de I-collector als de ProRunner beantwoorden daaraan. De ontwikkelaars proberen via de grote aanbieders van material handling systemen een marktpositie te veroveren.

“Anders dan we in het verleden hebben gezien met vorige awardwinnaars, gaan deze partijen verstandig te werk”, geeft hoogleraar De Koster als commentaar. “De industrie in Nederland is in dit vakgebied kleinschalig, op een enkeling na. Daarmee verover je geen internationale markt. Ik ben verbaasd dat hele simpele oplossingen, zoals de Maximate, nog nooit eerder zijn bedacht. Inmiddels zijn hier patenten voor aangevraagd. Heel knap om zoiets op de markt te brengen.” Het bedrijf @vance is overigens een verlader, die op de markt geen oplossing kon vinden voor hun probleem.

 

Albert Heijn zou moeten komen kijken

De recente aankondiging van Albert Heijn om regionale dc’s vergaand te mechaniseren is wat De Koster betreft heel interessant, maar geen doorbraak voor de material handling industrie in Nederland. “Ik verwacht dat Albert Heijn zijn heil gaat zoeken bij grote, internationale leveranciers. Het zal voor kleine fabrikanten in Nederland moeilijk zijn om daar tussen te komen. Retailers durven het risico niet aan. Daarom is het belangrijk dat deze producenten aansluiting zoeken bij de toonaangevende system integrators. Het zou goed zijn als Albert Heijn medewerkers een kijkje komen nemen op de Logistica.”

De Logistica Award is een prijs, die elke drie jaar wordt uitgereikt tijdens de eerste dag van de vakbeurs Logistica. Dat is dit jaar op 13 november. De jury geeft haar oordeel over toepassingsmogelijkheden, innovatieve aspecten, kosteneffectiviteit en creativiteit. De jury bestaat uit de hoogleraren René de Koster, Gabriel Lodewijks en Koos Rooda, aangevuld met Anton van Loon, Peter Leerintveld en Theo van Riet namens de industrie.

 

Lees ook: Winnaar 2009, MLS Spider

Lees ook: Meer over Logistica 2012

Reageer op dit artikel