nieuws

Fiege opent EDC voor Esprit in Mönchengladbach

Warehousing

Kledingmerk Esprit en logistiek dienstverlener Fiege hebben een nieuw geautomatiseerd Europees distributiecentrum (EDC) geopend in Mönchengladbach. Het distributiecentrum net over de grens met Nederland vormt het toekomstige uitgangspunt voor de B2B distributie van het kledingmerk naar niet alleen de ongeveer 350 Esprit winkels in heel Europa, maar ook naar de ongeveer tienduizend groothandelaars.

Fiege opent EDC voor Esprit in Mönchengladbach
Fiege opent EDC voor Esprit in Mönchengladbach

Het zogheten Distribution Center Europe (DCE) van Esprit is gebouwd op een kavel van ongeveer 76.000 vierkante meter. De omvang van het magazijn zelf is 32.000 vierkante meter.

150 miljoen items op jaarbasis
Het EDC, dat is gevestigd op het Mönchengladbach Regiopark, in Duitsland is voorzien van een automatische conveyor systeem met een totale lengte van 23 kilometer. Jaarlijks zal Fiege 150 miljoen items van Esprit in het EDC behandelen. Het magazijn wordt beheerd met Fiege’s eigen SAP-gebaseerde warehouse management systeem.

Reduceren handmatige processen
Eric Berben, Head of Global Supply Chain/Logistiek bij Esprit, legt uit: “Met het nieuwe EDC zijn we er in geslaagd om de handmatige processen uit het verleden om te zetten in sterk geautomatiseerde processtromen. Dat betekent dat we niet alleen onze efficiëntie verhogen maar dat we ons ook nog beter kunnen aanpassen aan de eisen van onze klanten.”

Introductie duurzame Retail Box
Ook introduceren Fiege en Esprit in het EDC een herbruikbare ‘eco-kist’, de zogenaamde Retail Box, die gebruikt wordt om kleding te leveren aan de Esprit-winkels. Met deze box wil de dc-vestiging in Mönchengladbach de processtromen duurzamer maken. De Retail Boxes is volgens Fiege en Esprit uitermate duurzaam omdat ze een levenscyclus hebben van vijf tot acht jaar. Inzet van deze box moet het gebruik van kartonnen dozen elimineren, aldus beide bedrijven.

Mogelijkheid tot uitbreiding
Fiege Engineering was verantwoordelijk voor de bouw van het logistieke centrum. Esprit heeft alle investeringen in technische apparatuur gedaan. Het vastgoed is eigendom van een investeringsmaatschappij waarmee Esprit een lange termijn huurcontract heeft gesloten. De locatie bij het Regiopark maakt het ook mogelijk om het nieuwe distributiecentrum op korte termijn uit te breiden.

Zeshonderd nieuwe banen
Door de komst van het nieuwe EDC zal Fiege, dat in Nederland de hoofdvestiging heeft in Zaandam, het belangrijkste deel van de huidige magazijnactiviteiten voor Esprit in het Mega Center in Ibbenbueren naar Mönchengladbach verhuizen. Deze migratie, een project van zowel Esprit als Fiege, is naar verwachting volgend jaar afgerond. Als deze verhuizing eenmaal is afgerond zal het EDC in Mönchengladbach tot zeshonderd nieuwe banen opleveren.

Lees ook:

Fiege neemt logistiek Primera over
Fiege neemt farmamagazijn Wyeth over

Reageer op dit artikel