nieuws

Academische kijk op opslagsystemen

Warehousing

De nieuwste ideeen over opslagmethoden en opslagtechnieken zijn het onderwerp van het tweede seminar van het Material Handling Forum. Zowel wetenschappers als leveranciers delen hun kennis en ervaring, onder de noemer ‘bedrijfsleven ontmoet wetenschap’ – de doelstelling van het forum.

Academische kijk op opslagsystemen
Material Handling Forum

Zeven praktijkcases, vooraf gegaan door een wetenschappelijke inleiding op opslagmethoden en gevolgd door een forumdiscussie. Woensdag 16 november is op de Erasmus Universiteit in Rotterdam voor de tweede keer een bijeenkomst van het eerder dit jaar opgerichte Material Handling Forum (MHF).

 

Compacte opslag en haalbaarheid

Het blijkt vaak een lastige spagaat: hoe kan er zoveel mogelijk opgeslagen worden, terwijl toch de locaties en goederen optimaal bereikbaar blijven? Opslagmeters zijn duur, dus ligt de keuze voor een compact opslagsysteem voor de hand, maar waar liggen de grenzen als het gaat om de praktische en economische haalbaarheid. Al deze facetten komen aan de orde tijdens het seminar, dat start om 12.00 uur met de ontvangst met lunch en wordt om 18.30 uur afgesloten met een netwerkbuffet.

 

Van magazijnnavigatie tot keuzecriteria

De wetenschappelijke benadering van opslagmethoden komt dit keer van prof. René de Koster (foto) van de Erasmus Universiteit. Hij toont een overzicht van de ontwikkelingen in compacte opslagsystemen. Daarna geeft wetenschapper dr. Debjit Roy zijn visie op automatische compacte opslagsystemen met shuttles voor opslag (vehicle-based storage).

Vervolgens is het de beurt aan de praktijk. In het tweede gedeelte van het seminar komen diverse sprekers uit het bedrijfsleven aan het woord met praktijkcases. Het gaat in de meeste gevallen om duo-presentaties, zodat ook het klantperspectief nadrukkelijk aan de orde komt.

Harm de Vries van Jungheinrich zet de mogelijkheden van navigatiesystemen voor magazijntrucks in de spotlights. Wouter Speelman van Groenewout vertelt samen met Edwin Verwaaijen over de verhuizing en de herinrichting van de opslagsystemen bij Sandvik in Venlo. Jerrel Djaidoen van Toyota spreekt, samen met Aldo Groot van BCS Coldstore Logistics, over de complexe wereld van de geconditioneerde opslag.

 

Maximale efficiëncy tegen laagste kosten

Na de pauze gaat de praktische invulling van het programma verder met Berry Lamers van Plieger, groothandel in sanitair, verwarming, elektra en installatiemateriaal. Samen met Robert Kusters van Logistore behandelt hij de ‘trilogische’ aanpak van Plieger om orders voor het kleingoed met zo min mogelijk inspanning en ruimtebeslag, zo snel mogelijk uit te leveren.

Rolf Rappange van SSI Schäfer vertelt over de opmars van compacte dynamische palletopslagsystemen. Welke factoren bepalen de systeemkeuze bij het streven naar maximale opslagcapaciteit tegen de laagste prijs per locatie en dat met behoud van efficiëntie?

Vervolgens legt Eric Hereijgers, Van Looy Group, uit dat compacte opslagmethodieken niet altijd de vooraf bedachte voordelen opleveren. Ze leiden vaak tot problemen met de doorzetcapaciteit. Hij zet daarom de belangrijkste voor- en nadelen op een rij en presenteert de criteria en de valkuilen die bij een keuze voor compacte opslagmethodieken een rol spelen.

Tot slot presenteert Bruno van Wijngaarden, van Vanderlande Industries, zijn visie op de toekomst van material handling systemen in distributiecentra. Een grote stap in de ‘goods-to-man’-techniek is volgens hem de inzet van een grote vloot kleine AGV’s die de conventionele miniloads en stationaire transportinstallaties van nu vervangen.

 

Klik hier voor meer informatie en voor deelname

Reageer op dit artikel