nieuws

Schuimtest pakt positief uit bij Versteijnen Logistics

Warehousing

Hondertachtig seconden. Meer had de brandweringsinstallatie in het nieuwe ADR magazijn van Versteijnen Logistics in Tilburg niet nodig om de ruimte te vullen. Met die test afgelopen vrijdag was de nieuwbouw van 5.000 vierkante meter klaar voor gebruik en kan Versteijnen een extra service aanbieden.

Schuimtest pakt positief uit bij Versteijnen Logistics
Versteijnen - schuimblussen

De nieuwe service van Versteijnen bestaat uit logistieke afhandeling van gevaarlijke goederen. Directeur Jorn Versteijnen prijst zich gelukkig, dat bij de opstart al de helft van de beschikbare locaties is gevuld. "Vooral door bestaande klanten, die tot nu toe dit deel van hun assortiment elders hadden ondergebracht. We werken onder andere voor grondstoffenleveranciers aan de verfindustrie."

 

Handhaving regels veel strenger

De nieuwbouw is een uitbreiding op het bestaande terrein van 100.000 vierkante meter. Het nieuwe pand heeft een opslagcapaciteit van 7.040 ton voor goederen in de ADR klassen 3, 6, 8 en 9. Vlak naast het nieuwe pand staat een bestaand gebouw van 12.000 vierkante meter, dat op termijn ook na verbouwing bijgeschakeld kan worden voor opslag van gevaarlijke stoffen. Volgens Versteijnen is er veel vraag vanuit de markt naar deze service.

Vandaar de investering, die twee jaar geleden begon met de eerste aanvraag richting gemeente. Dat traject was niet gemakkelijk, zeker niet toen Chemie-Pack in Moerdijk eerder dit jaar in vlammen opging. Versteijnen: "Ik merk dat de handhaving aan de bestaande regels sindsdien veel harder en scherper wordt toegepast. Dat leverde in ons geval zeker vertraging op. Maar wij doen in tegenstelling tot Chemie-Pack alleen verplaatsing van verpakte goederen. We maken niets open."

 

Man-up trucks op RFID tags

Niettemin zijn de eisen aan brandwerende en brandvertragende maatregelen hoog. Het pand is omgeven door betonnen afscheidingen om te voorkomen, dat bij een calamiteit brandend materiaal zich verspreid naar naastgelegen percelen. De schuimblusinstallatie haalt de norm van 3 minuten, waarbinnen de brand moet zijn geblust. "Beter dan blussen met water", weet Versteijnen. "Dan kan alsnog brandend materiaal wegdrijven."

Ook voor de inrichting heeft Versteijnen de nadruk willen leggen op veiligheid. Jungheinrich leverde man-up smalle gangen trucks. Chauffeurs gaan mee naar boven en zien veel beter wat ze doen. "Dat voorkomt lek prikken van productverpakkingen. RFID tags houden de trucks op het juiste spoor. Misschien dat we op termijn de trucks volledig kunnen automatiseren. Eerst willen we zien hoe dit werkt. Veiligheid gaat nu voor alles, waar we voorheen flexibiliteit bovenaan hadden staan. We kunnen ons geen risico veroorloven."

 

Reageer op dit artikel