nieuws

Venlo-Venray prolongeert logistieke hotspot nr. 1 positie

Warehousing

De regio Venlo-Venray is door een panel van 27 experts dit jaar opnieuw uitgeroepen tot logistieke hotspot nr. 1 van Nederland. In 2010 was de marge met nummer 2 West-Brabant nog miniem. Dit jaar prijkt Venlo-Venray als onbetwiste winnaar op de Logistieke kaart van Nederland met hoogste scores op de criteria bereikbaarheid, beschikbaarheid grond, motivatie personeel en medewerking regionale en lokale overheden.

Venlo-Venray prolongeert logistieke hotspot nr. 1 positie
De Logistieke kaart van Nederland 2011 met daarop Venlo-Venray voor het tweede achtereenvolgende jaar als Logistieke hotspot nummer 1

De prolongatie van de hotspot nr. 1 positie door de regio Venlo-Venray lag in de lijn der verwachting. Eind 2009 is Venlo-Venray, na twee achtereenvolgende jaren twee te zijn geëindigd in de hotspotverkiezing achter West-Brabant, voortvarend begonnen met de implementatie van de logistieke innovatieagenda die nu haar vruchten begint af te werpen.

 

Venlo promotie 

Na de nipte winst in 2010 ging er nadien geen maand voorbij of er kwam, onder impuls van de NV Regio Venlo, wel belangwekkend nieuws uit deze regio. Zo participeren NV Regio Venlo en bedrijven uit deze regio volop in tenders die door het logistieke topinstituut Dinalog zijn uitgeschreven dit jaar en het afgelopen jaar. Ook heeft de logistieke hotspotregio onlangs de ambitie uitgesproken dat het de komende jaren wil doorgroeien tot Europees spoorgoederenknooppunt middels het samenwerkingsplatform RailportVenlo, waarin overheden en bedrijfsleven samenwerken.

 

Dinalog 

West-Brabant lijkt de afgelopen twee jaar een beetje ten onder te gaan aan het geweld vanuit de regio Venlo. De regio lijkt niet optimaal te profiteren van de komst van logistiek topinstituut Dinalog naar Breda.

 

Kunstje uitgewerkt 

De uitverkiezing tot logistieke hotspot nummer 1 had West-Brabant in 2008 en 2009 vooral te danken aan de vestiging van Europese distributiecentra van grote multinationals die vooral gecharmeerd zijn van de centrale ligging van deze regio tussen Antwerpen en Rotterdam. Dat kunstje lijkt nu een beetje uitgewerkt ondanks dat het afgelopen jaar en dit jaar dankzij inspanningen van NV Rewin West-Brabant grote Amerikaanse multinationals als modeketen Abercrombie & Fitch en meer recent nog kledingbedrijf Forever21 aankondigden hun EDC te vestigen in respectievelijk Roosendaal en Bergen op Zoom.

Uiteindelijk heeft West-Brabant van het panel met hotspotexperts, ten faveure van Venlo-Venray, wel de meeste punten toegekend op de criteria aanwezige infrastructuur en aanwezigheid personeel.

 

Oss scoort 

De regio Oss-Veghel-Eindhoven maakt een opmerkelijk stijging door binnen de lijst met twintig belangrijkste logistieke hotspots van Nederland. Binnen de top 10 steeg deze regio na de vijfde positie na jarenlang op plaats zeven te hebben gebivakkeerd. De gemeente Oss lijkt nu de vruchten te plukken van haar inspanningen dankzij ondermeer het Logistiek Platform Oss dat kosten nog moeite spaart om deze Oost-Brabantse regio weer interessant te maken voor logistieke bedrijvigheid.

 

Mainports zekerheidjes 

De grootste verliezer binnen de top 10 is de regio Almere-Zeewolde die van plaats vijf naar tien duikelde. De mainports van Nederland: Haven Rotterdam (4), Schiphol (6) en Haven Amsterdam (8) blijven daarnaast al jaren een zekerheidje in de top 10 van belangrijkste logistieke hotspots van Nederland.

 

Criteria 

De Logistieke Kaart van Nederland 2011 met daarop de 20 belangrijkste logistieke hotspots is tot stand gekomen op basis van zes criteria: 1) beschikbaarheid grond en panden, 2) aanwezigheid goede infrastructuur, 3) bereikbaarheid logistieke knooppunten, 4) medewerking overheid en gemeenten, 5) beschikbaarheid personeel opleidingen en 6) inzetbaarheid motivatie medewerkers.

 

Achtste uitgave 

Per criterium heeft dit jaar een panel van 27 experts op een stemformulier zijn drie favoriete regio’s ingevuld. Op basis daarvan is de uiteindelijke lijst tot stand gekomen. De regio Venlo-Venray komt, in deze achtste uitgave van de Logistieke Kaart van Nederland, als beste uit de bus met de hoogste score op de criteria bereikbaarheid, beschikbaarheid grond, motivatie personeel en medewerking regionale en lokale overheden.

 

Traditionele taartuitreiking 

Om de Logistieke hotspot nr. 1-status te vieren vindt aankomende vrijdag vanaf 12:15, een feestelijke bijeenkomst plaats in Venray, waarbij Herbalife optreedt als gastheer. Vooraanstaande bestuurders uit de regio Venlo-Venray krijgen dan uit handen van een delegatie van Logistiek Magazine/Logistiek.nl en Nederland Distributieland (NDL/HIDC) de ‘traditionele taart’ uitgereikt met daarop de Logistieke Kaart van Nederland.

 

Poster bestellen

Alle abonnees van Logistiek Magazine hebben inmiddels een exemplaar ontvangen van de poster ‘Logistieke kaart van Nederland’ bij het mei-nummer 2011. De poster is louter voor nieuwsbrief-abonnees na te bestellen. Meer informatie over de wijze van bestellen (of gratis abonnee worden) leest u hier.

Reageer op dit artikel