nieuws

Logistieke sector draagt herstel bedrijfsruimtemarkt

Warehousing

De vraag naar bedrijfsruimte is in het afgelopen jaar ten opzichte van 2009 met zes procent licht toegenomen. De opname van bedrijfsonroerendgoed (BOG) is in 2010 naar bijna 2,3 miljoen vierkante meter gestegen. Deze opnamestijging komt volledig voor rekening van de logistieke sector, concludeert Troostwijk Real Estate in het rapport de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt 2010.

Logistieke sector draagt herstel bedrijfsruimtemarkt
De vraag naar bedrijfsruimte is in het afgelopen jaar ten opzichte van 2009 met zes procent licht toegenomen aldus het onlangs verschenen bedrijfsruimterapport van Troostwijk

Het opnamecijfer van logistieke vastgoed steeg volgens de opstellers van het rapport met 23 procent. De opname van de overige typen bedrijfsruimten vertoonde een lichte daling van drie procent. Ondanks een toename van het opnamecijfer houdt de stijgende lijn van het aanbod aan met dertien procent, ‘een recordhoogte’, aldus het rapport van het vastgoed taxatie- en expertisebureau.

 

Oude bedrijfspanden 

Het aanbod van logistieke ruimte steeg in  met zeven procent tot ruim twee miljoen vierkante meter. Het aanbod van de overige typen bedrijfsruimten steeg met ruim twintig procent. De aanwas in het aanbod van bedrijfsruimte voor verhuur of verkoop, wordt vooral veroorzaakt door het feit dat oude bedrijfspanden worden ingewisseld voor nieuwe(re).

 

Daling huurprijs

De sterk verminderde vraag naar bedrijfsruimte in combinatie met het toegenomen aanbod, heeft volgens het rapport van Troostwijk geleid tot een daling van de huurprijzen voor distributiecentra. "Hoewel in 2009 de huurprijzen al onder neerwaartse druk stonden, wordt de daling van de huren nu pas echt goed zichtbaar", aldus de opstellers van het onderzoek.

De gemiddelde gerealiseerde huurprijs daalde met vier procent naar 46 euro per vierkante meter. Door de ontwikkelingen op de bedrijfsruimtemarkt, daalde het beleggingsvolume met 34 procent tot 480 miljoen euro.

 

Parallelen met kantorenmarkt

Op veel vlakken vertonen de ontwikkelingen binnen de bedrijfsruimtemarkt parallellen met de kantorenmarkt: een veranderende vraag van eindgebruikers, de toenemende veroudering van het aanbod en de overaanbod situatie.

 

Geen herstel

Om tot een oplossing te komen voor deze problematiek roept Troostwijk op tot een verregaande samenwerking tussen marktpartijen en overheden. Het vastgoed taxatie en expertisebureau verwacht verder dat er dit jaar nog geen structureel herstel plaatsvindt van de bedrijfsruimtemarkt. "De tweedeling in de markt tussen nieuwe en moderne bedrijfsruimte en verouderde bedrijfsruimte zorgt ervoor dat de druk op met name de onderkant van de markt onverminderd zal aanhouden."

 

Reageer op dit artikel