nieuws

Wavin vervangt conveyorsysteem in kerstvakantie

Warehousing

In slechts twee weken tijd heeft Wavin een compleet nieuw in- en uitslagsysteem voor het hoogbouwmagazijn in Hardenberg geïnstalleerd. Installatie in de kerstvakantie was noodzakelijk om de reguliere productie en distributie van kunststofleidingsystemen niet te verstoren.

Wavin vervangt conveyorsysteem in kerstvakantie
Wavin conveyorsysteem

Leverancier van het nieuwe in- en uitslagsysteem inclusief de besturing is warehouse inrichter en automatiseerder MAAS Internal LogistiX. Bij Wavin ligt de productie traditioneel stil in de periode tussen kerst en oud en nieuw. Dankzij een strakke planning was het systeem gebruiksklaar op het moment dat op 3 januari de eerste pallet arriveerde.

 

Voorbereidingen 

Om elk risico te vermijden, is MAAS IL al wel in mei 2010 begonnen met de voorbereidingen van dit project. Het nieuwe in- en uitslagsysteem is van tevoren volledig opgebouwd, ingeregeld en uitgebreid getest. Daarna is het systeem gedemonteerd en in Hardenberg weer opgebouwd.

 

Verouderd

 Het nieuwe systeem vormt de verbindende schakel tussen de ontvangst- en inpakafdeling en het hoogbouwmagazijn van Wavin. Voorheen werden de pallets aan- en afgevoerd via een 30 jaar oud systeem van palletconveyors. Dit systeem was verouderd en vergde erg veel onderhoud. "We kampten regelmatig met storingen. En omdat het systeem zo oud was, waren reserveonderdelen maar moeilijk verkrijgbaar. Als we nog langer met dit systeem zouden doorwerken, liepen we het risico dat op een dag het systeem helemaal zou uitvallen  en het zou proces stilliggen", vertelt projectmanager Arjan Wierda, die samen met logistiek manager Wim Pranger verantwoordelijk is voor dit project.

 

Nieuwe werkwijze

Op de inpakafdeling worden de in Hardenberg geproduceerde kunststof hulpstukken in dozen verpakt, op pallets geplaatst en in het hoogbouwmagazijn opgeslagen. Van de ontvangstafdeling komen pallets met onderdelen van externe leveranciers die Wavin in staat stellen om complete leidingsystemen te leveren. De palletlocaties in het hoogbouwmagazijn worden bediend door drie hoogbouwkranen, die samen een capaciteit leveren van 106 enkelspelen of 63 dubbelspelen per uur.

Reageer op dit artikel