nieuws

Investeringen nieuw dc drukken winst Sligro

Warehousing

Supermarktexploitant en groothandelsbedrijf Sligro heeft in 2010 nauwelijks winst gemaakt blijkt uit de gisteren gepresenteerde jaarresultaten. De nettowinst kromp met vier miljoen euro tot in totaal 70 miljoen euro. De winstdaling wordt volgens het bedrijf mede veroorzaakt door de hoge kosten van het moderne distributiecentrum in Amsterdam.

Investeringen nieuw dc drukken winst Sligro
Sligro: minder winst door problemen met nieuw distributiecentrum in Amsterdam.

Begin januari werd al bekend gemaakt dat de omzet van beide onderdelen (supermarkten en groothandel) van het familiebedrijf licht zijn gegroeid. De omzet van Sligro steeg in totaal met 1,2 procent. De supermarkten met de EMTé-formule deden het boven verwachting goed.

 

Problemen distributie

In de laatste maanden van het afgelopen jaar had de groothandelstak van Sligro het vooral moeilijk. De omzet in die tak nam in die periode bijna met vijf procent af. De beursanalisten van SNS Securities stellen dat Sligro problemen heeft bij het centraliseren van de distributie- en bezorgactiviteiten voor ‘Groot Amsterdam’ en de rest van Noord-Holland.

 

Consolidatieslag

Die moet plaatsvinden vanuit een nieuw op de groei gebouwd modern distributiecentrum in het havengebied van Amsterdam. Dit nieuwe dc, waar Sligro tien miljoen euro in heeft geïnvesteerd, kwam in de plaats van vijf andere distributiecentra in de regio Amsterdam. Daarmee denkt het Veghelse familiebedrijf een enorme efficiency slag te maken zo meldt De Financiële Telegraaf (DFT) van vandaag.

 

Problemen nachtdistributie

Maar het nieuwe dc kende een valse start, met een miljoenenverlies tot gevolg. "Het zat hem in de omvang", aldus CEO Koen Slippens tegenover DFT. Slippens: "Het was een enorme operatie die zich voornamelijk ’s nachts afspeelde en veel klanten kregen de verkeerde spullen geleverd. We hebben veel moeten narijden en dat heeft het duur gemaakt."

 

Grote klant

Ondanks deze distributieproblemen had Slippens ook goed nieuws te melden donderdag. De groothandelstak van Sligro (Foodservice) heeft namelijk een nieuwe klant binnengehaald. Voor Paresto, de cateraar van het Nederlandse leger, zal het Veghelse bedrijf de producten leveren. Het gaat om een jaaromzet van 40 miljoen euro, aldus bestuursvoorzitter Koen Slippens donderdag bij een toelichting op de eerder op de dag gepubliceerde jaarcijfers.

Reageer op dit artikel