nieuws

C1000: ‘meer kapitaal door verkoop distributiecentra

Warehousing

Supermarktconcern C1000 verkoopt zijn zes distributiecentra in Nederland aan de Amerikaanse investeerder W.P Carey. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal vandaag. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van 155 miljoen euro.

C1000: ‘meer kapitaal door verkoop distributiecentra
C1000 verkoopt zijn distributiecentra aan de Amerikaanse investeerder W.P Carey

C1000 verkoopt de distributiecentra, maar blijft de komende vijftien jaar wel verantwoordelijk voor de betaling van het onderhoud en modernisering. Deze constructie wordt ‘sale and lease back’ genoemd. De supermarktketen heeft de zes distributiecentra in Gieten, Raalte (twee dc’s), Breda, Woerden en Elst van de hand gedaan.

 

Verlagen schulden

Door de overeenkomst is het supermarktconcern onder meer in staat om kasmiddelen vrij te maken voor uitbreiding en het verlagen van zijn schulden, zegt C1000-topman Tom Heidman in een verklaring die als eerste is ingezien door The Wall Street Journal. "De investering van W.P. Carey maakt het ons mogelijk om niet-liquide activa om te zetten in cash", aldus Heidman in de bewuste persverklaring. "Ons vermogen om dit kapitaal te herinvesteren in onze retailactiviteiten ondersteunt onze groei-initiatieven, met inbegrip van de re-branding van de nieuwe C1000 Rood eigen merk winkelformule, alsmede het optimaliseren van onze kapitaalstructuur." DTZ Zadelhoff heeft de afdeling Vastgoed van het supermarktconcern begeleid bij deze sale and leaseback transactie.

 

Lease-specialist

Eigenaar van C1000 is sinds 2008 de private investeerder CVC Capital Partners. Het beursgenoteerde W.P. Carey & Co, dat nu eigenaar wordt van de dc’s, is volgens het Financieele Dagblad gespecialiseerd in het  verwerven van vastgoed en die weer te leasen aan de vorige eigenaar volgens het principe van sale and lease back. Zo heeft de investeerder recent in Europa meerdere investeringen gedaan, waaronder in Groot-Brittannië, Kroatië en de Spaanse supermarktketen Eroski.

Reageer op dit artikel