nieuws

DPD neemt sorter symbolisch in gebruik

Warehousing

Pakketvervoerder DPD heeft afgelopen vrijdag de nieuwe Crossorter 1500 van Vanderlande symbolisch in gebruik genomen. Deze sorteerinstallatie wordt volgend jaar geïnstalleerd in de nieuw te bouwen Holland Hub van DPD in Veenendaal.

DPD neemt sorter symbolisch in gebruik
DPD CEO Michael van Ooijen neemt sorter in gebruik

CEO van DPD Nederland Michael van Ooijen (links op de foto) plaatste samen met key account manager parcel & postal Jonathan Kruisselbrink van Vanderlande Industries de eerste DPD-verzenddoos op de sorter en nam daarmee symbolisch de nieuwe sorteerinstallatie in gebruik. Het zal nog tot juni 2011 duren voordat de sorter volledig operationeel is bij de nieuw te bouwen Holland Hub van DPD in Veenendaal.

 

Maglev-trein

Kenmerkend voor deze Crossorter is de efficiënte aandrijving met elektromagnetische lineaire synchrone inductiemotoren en passieve hefmagneten in de transportmodules. Dit principe is rechtstreeks ontleend aan de Duitse Maglev-magneettrein, die op een proeftraject in het Duitse Lathen rijdt. Bij dit systeem is er geen enkel wielcontact met de baan, waardoor er geen rolweerstand optreedt en er een vrijwel geruisloos transport mogelijk is. Dat leidt al met al tot minder slijtage en onderhoud en een lagere energierekening. Volgens key account manager Jonathan Kruisselbrink van Vanderlande (foto rechts) is dit systeem vijfmaal efficiënter dan een conventionele sorteraandrijving en zijn de toegepaste onderdelen voor 95 procent recyclebaar volgens het Cradle-to-Cradle concept.

 

Capaciteit

 De Crossorter 1500 heeft een schaalbare capaciteit en kan zowel pakketten voor bedrijven als voor consumenten sorteren. Het in- en uitsorteren gaat met elektrisch aangedreven transportbanden die dwars op de baan staan. Het maximale doosformaat is 1500 mm waaraan dit sortertype mede zijn naam aan ontleend. De totale lengte van het sortersysteem bij DPD wordt 400 meter met 10 ingangen en 30 uitgangen. Dit aantal kan worden uitgebreid naar twintig invoerbanen en 75 uitgangen. De capaciteit van de sorter zelf is ook schaalbaar. Deze faseer- en uitbreidmogelijkheden zijn volgens DPD in overeenstemming met de bedrijfsstategie.

 

Strategie DPD

Het geheel is modulair opgebouwd, waardoor een capaciteitsuitbreiding snel en relatief eenvoudig is door te voeren. Het distributiecentrum van Pakketvervoerder DPD in Veenendaal wordt de nieuwe, centrale overslaglocatie voor distributie binnen Nederland. "Om kosteneffectief te blijven is het sorteerproces cruciaal voor het succes van onze depots, verklaart Van Ooijen. "Met de crossorter integreren we optimale flexibiliteit, transportmogelijkheden en betrouwbaarheid voor onze nieuwe sorteerhub in Veenendaal voor nu en in de toekomst. In het kader van duurzaamheid wordt er door ons veel aandacht besteed aan beperking van CO2-uitstoot. De energie-efficiency van de nieuwe sorteerinstallatie was dan ook een van de selectiecriteria."

Reageer op dit artikel