nieuws

Copal lost automatisch containers

Warehousing

Copal Development heeft een machine ontwikkeld waarmee vier tot acht dozen met diversen afmetingen vliegensvlug uit de container of vrachtwagen worden getild en vervolgens op een pallet aan de achterzijde worden gestapeld. Eén persoon bedient de manipulator aan de voorzijde en de machine doet de rest.

Copal lost automatisch containers
Schematische weergave van het copal ontladingssysteem

Deze Copal machine is feitelijk al een tijdje op de markt en door de redactie beschreven. Het systeem is nu leverbaar met een mechanisch klem-mechanisme, of een vacuümsysteem. Beide systemen zijn optioneel. Volgens bedrijfsmanager Bennie Aalders van Copal Development wordt vacuümbediening door de markt soms als onpraktisch gezien, vandaar de keuze.

 

Voordelen 

In een handmatige situatie werken twee personen gemiddeld 4 uur lang in een container om deze te legen en op pallets te stapelen. Met deze machine doet één persoon dat in de helft van de tijd. Het voordeel bedraagt daarmee omgerekend zes manuren. Een dergelijke investering verdient zich volgens Aalders snel terug en het personeel wordt fysiek ontlast, waarmee het ziekteverzuim wordt teruggedrongen.

 

Stapelpatronen

De verschillende stapelpatronen, het aantal te stapelen lagen, de verschillende dooshoogten en het formaat van de dozen zijn met een eenvoudig menu op een touch panel in te geven. Ook kan een keuze worden gemaakt tussen een euro of een blok pallet. De gestapelde pakketten zijn recht en strak en veroorzaken in het eigen logistieke proces geen stabiliteitsproblemen.

 

Bediening

Voor het touch panel en de bediening hiervan is veel aandacht uitgegaan naar de logische werkvolgorde. Bij het opstarten van de machine wordt met groen oplichtende knoppen de volgorde van bediening aangegeven. Er is een terugkoppeling van storing in de kleur rood op het scherm, gekoppeld aan het desbetreffende machinedeel en er zijn standaard pallet configuraties aangemaakt om snel te kunnen starten. De maximale stapelhoogte van 180 cm op de pallet wordt bewaakt door de software. De bediening van de manipulator aan de voorzijde is voor het grootste deel geautomatiseerd. Door bijvoorbeeld de retour knop ingedrukt te houden, heft of zakt de manipulatorkop automatisch naar de juiste afzethoogte op de machine en beweegt daarna vloeiend door totdat de afzetplaats bereikt is. Dit geldt ook voor de bewegingen links naar voren en rechts naar voren. De machine is zelfrijdend en bestuurbaar en naar mate de container meer ontladen wordt, zal de machine verder de container ingereden worden. Wanneer de voorwielen hoger op een dockleveler staan kan de achterzijde omhoog worden gebracht zodat u altijd de machine recht heeft staan.

 

Functies & opties

Voor het draaien van de dozen is een snelle draaikop geplaatst op de machine. Deze draait de dozen, wanneer nodig, 90 graden en herkent zelf of de dozen over dwars of over langs staan. Ook wordt de oppakhoogte aangepast aan de gekozen doos. Wanneer een container vol gestapeld staat met verschillende formaten dozen door elkaar, kan men ervoor kiezen om zonder opstapeling te werken. Bij inschakeling van deze functie worden alle rollenbanen ingeschakeld en gaat de draaikop naar zijn hoogste positie. De dozen kunnen nu met de manipulator uit de container gehaald worden en aan de achterzijde worden gesorteerd. De leverbare opties voor deze machine zijn een manipulatorkop voor het palletiseren met klemmen of vacuüm, barcode reading, wegen van het product, labelen, laden van containers, koppeling aan het eigen WMS, en een persluchtmasker voor de operator.

 

1. Bedieningsgemak

 

 

 

2. Manipulator

 

3. Doorvoerbaan

 

4. Draai-unit

 

5. Stapelpatroon formeren

 

 

6. Dozenklem

Reageer op dit artikel