nieuws

Ambitieus LogiXperience start met ontwikkelfase

Warehousing

Tijdens de kick-off bij het Dinalog Institute in Breda hebben de partners vorige week de eerste werkafspraken gemaakt. “We zijn opgestegen en daar gaan we landen”, wees initiatiefnemer Jeff van Hek uit het raam naar het terrein waar de Dinalog Campus in 2012 moet verrijzen.

Ambitieus LogiXperience start met ontwikkelfase
LogiXperience

LogiXperience heeft vrijdag 17 september een daadwerkelijke start gemaakt met de volgende fase: de ontwikkelfase. Verdeeld over vier clusters gaan 38 partners de komende zes maanden aan de slag met het opzetten van oriëntatiedemonstraties.

 

Randvoorwaaren creëren

Namens de overheid onderstreepte Roel Gans, plaatsvervangend directeur-generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken van het ministerie van Verkeer & Waterstaat, het belang van een innovatie-, demonstratie- en testcentrum als LogiXperience. Nederland is volgens hem immers dé logistieke hub van Europa. "De goederenstromen die via ons land lopen leveren een enorme toegevoegde waarde: 40 miljard euro, 8 procent van het bruto nationaal product. De concurrentie is echter een stuk sterker geworden. De vanzelfsprekende dominantie is voorbij", vertelde Gans de ruim zestig aanwezigen.

Als Nederland voorop willen blijven lopen, moet de sector volgens Gans in actie komen. Het enige wat de overheid kan doen is daarvoor de randvoorwaarden creëren. "We hebben daarom 25 miljoen euro uitgetrokken voor een innovatieprogramma. LogiXperience is een goede stap in het bewerkstelligen van die innovatie, met name richting het midden- en kleinbedrijf."

  

Drie terreinen, vier clusters

Tijdens de kick-off werd een concrete start gemaakt met de ontwikkelfase van LogiXperience. De partners van LogiXperience gaan het komend half jaar met elkaar oriëntatiesessies opzetten op drie terreinen:

 

  • supply chains
  • transport modi
  • warehousing & production

 

De oriëntatiesessies zijn bedoeld voor mensen in het logistieke werkveld die zich willen oriënteren op de mogelijkheden om processen te verbeteren en te optimaliseren. "We willen eerst bewustwording creëren", vertelt initiatiefnemer Jeff van Hek.

 

De 38 partners zijn verdeeld over vier clusters: één voor supply chains, één voor transport modi en – gezien het aantal specialisten op dit vlak – twee voor warehousing & production. "Eind dit jaar verwachten we tussen de vijftig en zestig partners te hebben, voor eind 2011 mikken we op tweehonderd. Als het aantal partners groeit, gaan we het aantal clusters uitbreiden", vertelt Van Hek, die eraan toevoegt dat geïnteresseerde bedrijven en instellingen nog steeds kunnen aanhaken.

 

Daadwerkelijk aan de slag

Tijdens de kick-off zijn de clusters, elk onder leiding van een projectmanager, al daadwerkelijk aan de slag gegaan. De leden hebben zich aan elkaar voorgesteld en data geprikt voor zes brainstorm- en ontwikkelsessies voor het komend half jaar. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over het ‘huiswerk’ voor de eerstvolgende sessie.

 

Doel van elk cluster is om een concrete demonstratie op te zetten. Met elkaar moeten de clusterleden onder meer antwoord geven op de vragen hoe zo’n demonstratie eruit moet zien en hoe mensen straks van die demonstraties gebruik kunnen maken. Uiteindelijk moet dat leiden tot een concrete demonstratie die opgesteld, getest en gevalideerd kan worden. Dat de partners er zin in hebben, blijkt uit de ideeën die direct al werden gespuid en de discussies over het niveau en de diepgang van de demonstratiesessies.

 

Dinalog Campus

De demonstraties zullen voorlopig op tijdelijke locaties worden neergezet. Uiteindelijk moeten ze hun plek vinden in het gebouw dat verrijst op de Dinalog Campus in Breda. De directie van zowel Dinalog als de Dinalog Campus zijn enthousiast over LogiXperience. "Veel mensen in het logistieke werkveld zijn onbewust onbekwaam. Het doel van Dinalog en LogiXperience is om deze mensen bewust onbekwaam te maken. Dan krijgen ze honger en willen ze de kennis, producten en diensten afnemen die wij hen allemaal bieden", sprak Wim Bens Managing Director van Dinalog in zijn welkomstwoord aan de partners van LogiXperience.

 

Een centrum als LogiXperience hoort thuis op een campus waar innovatie centraal staat, meent Peter Timmermans, projectdirecteur campusontwikkeling. "Innoveren doe je immers niet alleen, maar samen met leveranciers, afnemers en concurrenten. Daarvoor is een vitaal concept en een vitaal ecosysteem nodig. Wij bieden daarvoor de faciliteiten."

De ambities van Dinalog en van de Dinalog Campus passen bij de ambities van LogiXperience. Dinalog en LogiXperience hebben de komende maanden uitgetrokken om een verdere vorm van samenwerking uit te werken. De campus moet dé ontmoetingsplaats voor de logistieke sector worden. Wim Bens: "Uiteindelijk moeten jaarlijks 400.000 mensen de supply chain campus bezoeken."

Reageer op dit artikel