nieuws

NVC maakt finalisten Gouden Noot bekend

Warehousing

De tien finalisten van de 25e editie van de verpakkingswedstrijd De Gouden Noot zijn bekend. Met De Gouden Noot stimuleert het Nederlands Verpakkingscentrum (NVC) innovaties op het gebied van verpakte producten en verpakkingen. Ook logistiek is een onderdeel waarop gelet wordt.

NVC maakt finalisten Gouden Noot bekend
Gouden Noot

Iedere onderneming die in de jaren 2008-2009 een verpakking op de Beneluxmarkt heeft geïntroduceerd, of van plan was dit te doen in 2010, kon inschrijven. In totaal stortten 36 ondernemingen zich in de strijd.

  

Drie dagen 

De jurering nam drie volle dagen in beslag. De jury bestaat uit een twintigtal experts afkomstig uit alle aspecten van het verpakken. Juryvoorzitter is prof.dr. Onno Omta, hoogleraar Management van Innovatie aan Wageningen University and Research.

 

Logistiek

Ger Standhardt, manager Kennisontwikkeling bij het NVC: "De accenten liggen per verpakkingsinnovatie verschillend. Hierdoor hebben we geen lijst van criteria die afgewerkt wordt, of waaraan een innovatie zou moeten voldoen. Het is uiteraard zo dat bij sommige verpakkingsinnovaties het innovatieve aspect juist met logistiek te maken heeft. Logistieke geschiktheid en efficiëntie is een integraal onderdeel van een verpakking en daardoor is het een aspect dat altijd de aandacht heeft van de jury."

     

FInale tijdens Macropak
De finale is over drie maanden. Iedere finalist krijgt in de finale dertig minuten lang de gelegenheid de voltallige jury ervan te overtuigen dat juist zijn inzending het Goud verdient. Behalve Goud worden in deze tweede ronde een Zilveren en een Bronzen Noot toegekend. De winnaar van De Gouden Noot 2010 wordt bekendgemaakt tijdens het Nationale Verpakkingsinnovatie Diner, dat plaats vindt op dinsdag 5 oktober in het Holland Casino te Utrecht in de nabijheid van de verpakkingsbeurs Macropak.

 

De tien finalisten van De Gouden Noot 2010 zijn:


 1. Vloeibaar frituurvetverpakking – Remia CV
  Een 2 en 3 liter hersluitbare can voor het eenvoudig recycleren van vloeibaar frituurvet. Het is een can die qua vormgeving zeer vernieuwend is in de FMCG branche. Functioneel heeft de can een zeer grote opening die het teruggieten vereenvoudigt.
 2. FlexiPack – Optimal Forming Solutions B.V.
  The FlexiPack: De efficiënte, flexibele en snelle blisterverpakking, geproduceerd met de FlexiMould technologie. De verpakking is innovatief door de wijze waarop ze wordt gemaakt: vanuit een digitaal ontwerp wordt de verpakking binnen enkele minuten gefabriceerd op een automatisch instelbaar pennenbed.
 3. Drumtainer – Promens Deventer BV
  De Drumtainer is een verpakking op wielen waarmee de bekende blauwe drums mobiel worden gemaakt. Drums worden in de Drumtainer opgeslagen, vervoerd en gebruikt waarbij de Drumtainer altijd een veilige opvangbak is.
 4. BioFoam kisten – Synprodo B.V.
  BioFoam is het eerste 100 procent composteerbare geëxpandeerd polystyreen met kenmerken die vergelijkbaar zijn met de eigenschappen en vormvrijheid van EPS. Hiermee kunnen biologisch afbreekbare verpakkingen worden geproduceerd.
 5. Histor Paintcan – PPG Coatings Nederland B.V.
  De Histor Paintcan is een verfverpakking voor oplosmiddelhoudende en watergedragen lakken. In tegenstelling tot het conventionele blik is deze verpakking met de hand te openen en sluiten, goed uit te schenken, volledig leegbaar en lichter in gewicht.
 6. SnapPak – Budelpack Poortvliet B.V.
  SnapPak is een handige, met één hand te openen portieverpakking met uitstekende openings- en precieze doseringskenmerken. De verpakking heeft geen headspace en kan in diverse vormen geleverd worden.
 7. Snapsil® – Budelpack Poortvliet B.V.
  Snapsil® is een superieure doseerverpakking, ontworpen om in één beweging en met één hand eenvoudig te worden geopend.
 8. Christina J – SCA Packaging
  Christina J is een volautomatische verpakking die een zeer hoge ‘in store’ productpresentatie geeft. De verpakking heeft een zeer innovatief structureel ontwerp dat zowel aan de voor- als achterzijde sterke stapelhoeken vormt en tevens een ‘clean open’ voorzijde heeft voor de productpresentatie.
 9. EasiPack – Chesapeake
  EasiPack is een unieke manier om doosje en bijsluiter bijeen te brengen en zo te kunnen aanleveren. Voor de verwerker geeft het een enorme efficiëntieverbetering, omdat er geen bijsluiter-inschiet meer nodig is; alleen de producten moeten er nog in.
 10. Softcare Sensations – Diversey Inc.
  De Softcare Sensations verpakking betreft een flacon voor vloeibare zeep, die scharnierend in een wandhouder wordt opgehangen. Het systeem is bedoeld voor hotel badkamers. De flacon kan worden voorzien van een klantspecifieke cover.

 

De tien finalisten zullen fysiek te zien zijn op de NVC-stand op de Macropak in Utrecht. De tien finalisten worden eveneens via het NVC Europees en wereldwijd gepromoot op de verpakkingbeurzen van Brussel (Empack 2010), Parijs (EMBALLAGE 2010) en Düsseldorf (interpack 2011).

Reageer op dit artikel