nieuws

Nieuwe kans voor Logistacker bij Medimore

Warehousing

De komende maanden installeert logistiek dienstverlener Medimore in Dreumel het automatische opslag- en orderpicksysteem Logistacker. Het concept kreeg de afgelopen jaren veel aandacht, maar tot een implementatie kwam het tot nu toe nooit. Medimore wil het aantal pickfouten reduceren.

Nieuwe kans voor Logistacker bij Medimore
Blue Storage

Het logistiek centrum van Medimore is relatief klein van omvang. Op basis van volume is Logistacker in feite te groot voor deze toepassing. Medimore levert echter aan ziekenhuizen en distributeurs in de gezondheidszorg.

   

Behalve een hoog serviceniveau eisen afnemers ook volledige tracking and tracing met aanvullende rapportages. Tot nu pickt de logistiek dienstverlener handmatig vanuit legbordstellingen.

   

De eerste Logistacker is ooit gebouwd voor een proefopstelling. Met geringe meerkosten kan de installatie voor Medimore worden uitgebreid tot 4 of 5 gangen. De hoogte van de installatie blijft gelijk.

 

Genomineerd als innovatief product

Logistacker dateert al vanaf 2002. Het idee komt van Logistore (Peter Leerintveld) en Universiteit Twente (Ronald Mantel). Zij bedachten een geautomatiseerd opslag- en orderpickconcept voor snellopende artikelen in een bakkenmagazijn. Centraal staat een gangwisselende portaalkraan, die twaalf bakken tegelijk oppakt en brengt naar een sorteerpunt. Geïntegreerde transportbanen dienen deels als buffer. Het systeem kan op die manier 1.500 bakken per uur aanbieden.

 

In 2003 kreeg Logistacker een nominatie voor de Logistica Award als innovatief product. Twee jaar later baarde het systeem opzien tijdens de CeMAT in Hannover. Vanaf dat moment nam Blue-Storage in Dorst de marketing en verkoop van het systeem over.

 

Toch opdrachten binnen gehaald

Henk Friedrichs (foto) van Blue-Storage is opgetogen dat het nu toch komt tot een daadwerkelijke implementatie. "We kunnen het bestaande systeem grotendeels installeren zonder al te veel aanpassingen. Vanuit een werkend systeem zullen we andere bedrijven weten te interesseren voor de Logistacker, want het blijft een slim concept."

   

Geen spijt

Friedrichs heeft zeker geen spijt van zijn inspanningen tot nu toe voor de Logistacker. "Het mooie is dat we hierdoor in gesprek zijn geraakt met bedrijven, die in eerste instantie volledig wilden automatiseren. Bij nader inzien bleek dat geen haalbare kaart. Maar als TBWB (Technisch Bureau West Brabant) konden we wel gemechaniseerde oplossingen aanbieden. Op die manier heeft de Logistacker ons toch veel gebracht."

 

Nieuwe kansen dienen zich aan

Friedrichs: "Ik zie zeker toekomst voor de Logistacker. Misschien niet in de oorspronkelijk bedachte toepassingsgebieden. Kansen zijn er als tussenbuffer, bijvoorbeeld direct achter een productielijn. Dat kan veel schelen in transport. Nog altijd krijg ik een paar keer per maand een aanvraag binnen, waarop we de Logistacker doorrekenen. Dus er is vraag in de markt. Bovendien is de huidige techniek sterk verbeterd. Met moderne materialen en aandrijvingen kunnen we veel massatraagheid ondervangen en het energieverbruik laten afnemen."

Reageer op dit artikel