nieuws

Crossdocken niet meer weg te denken uit keten

Warehousing

In de supply chain van de toekomst heeft crossdocking een cruciale rol. Maar ook nu al past bijna de helft van alle bedrijven het principe al toe of is het aan het plannen of uitrollen. Zo blijkt uit onderzoeken van Capgemini Consulting. In Europa wordt 40 procent van de crossdocking activiteiten uitbesteed.

Crossdocken niet meer weg te denken uit keten
Crossdocken niet meer weg te denken uit keten

Capgemini is van mening dat in de ‘Future Supply Chain’ geen plek meer is voor individuele distributiecentra maar deze plaatsmaken voor gezamenlijke (collaborative) warehouses. Producten zullen dan worden gecross-docked in een ‘city hub‘of regionaal consolidatie centrum en van daaruit hun weg vinden naar de eindgebruiker. Leadtimes worden zo nog korter.

 

Verschillende manieren

Er lijkt een sleutelrol weggelegd voor gezamenlijke crossdock operaties in deze zogenoemde stads- of regio hubs. Er zijn verschillende manieren om een crossdock operatie of centrum in te richten. Niet altijd even eenvoudig, zo blijkt in de praktijk. De complexiteit hangt af van de variant die wordt gekozen en de mate waarin het WMS die variant ondersteunt.

 

Meer weten?

Lees het achtergrondartikel ‘Crossdocken in allerlei soorten en maten’ op pagina 28 van het maartnummer van Logistiek (verschijndatum 16 maart). In dit artikel staan verschillende varianten en de samenwerkings- en automatiseringsmogelijkheden beschreven.

Reageer op dit artikel